Waarom staan de straten de laatste tijd zo vaak blank na een stortbui? Dat vragen inwoners van Marum zich af. Maandag stond het water op sommige plekken tot de voordeur en meerdere kelders stroomden vol. Eind juni was het ook al raak.
Jelle Klok woont aan de Molenstraat. Hij kon maandag letterlijk geen stap buiten de deur zetten zonder natte voeten te krijgen. Het rioolwater kwam zelfs via de wc omhoog, maar stroomde net niet over de rand van het toilet.

‘De kelder van de overbuurvrouw stond vol. De brandweer moest eraan te pas komen om het water eruit te pompen’, zegt Klok. Hij woont al vijftig jaar in dezelfde straat, maar zo extreem als de afgelopen tijd maakte Klok het nog niet eerder mee.

De Marumer vermoedt dat de situatie is verergerd omdat de putten op de stoep vol zitten met zand. ‘Die aan de straat worden wel schoongemaakt, maar deze niet. Ik haal die voor mijn huis zelf leeg, maar veel andere putten zitten verstopt. En ik ga het niet voor de hele straat doen’, zegt Klok.
Gras groeit uit de putten
‘Het gras groeit hier uit de putten, maar water kan er niet in’, beaamt Marianne Gall. Zij woont aan de Elzenlaan en zag haar garage maandag vollopen. ‘Het kwam water via het putje omhoog. Ik was bang voor kortsluiting, gelukkig ging het net goed. Ik heb nu alles wat hoger opgeborgen.’
Erwin Veninga woont even verderop aan de Esdoornlaan. Hij diende na de bui van maandag een klacht in bij de gemeente. ‘Het water kan gewoon niet weg. En het gebeurt niet alleen hier. Nuis, Boerakker, Leek: overal is wateroverlast. De gemeente moet actie ondernemen en meer aan onderhoud gaan doen. Pak het riool een keer aan.’

Veninga maakt zich wat dat betreft zorgen over de toekomst. ‘De zomers gaan gepaard met meer hoosbuien, hoor ik op het nieuws. Wat gaat de gemeente doen om te voorkomen dat de straten steeds volstromen met water?’
Gemeente doet ‘stresstesten’
Volgens de gemeente Westerkwartier is het niet zo eenvoudig te achterhalen waar de oorzaak van de overlast ligt. Het schoonmaken van de putten is uitbesteed. De gemeente onderzoekt of dat werk naar tevredenheid wordt uitgevoerd.
Om in de toekomst overlast te voorkomen, verricht Westerkwartier in samenwerking met het waterschap zogenaamde ‘stresstesten’. ‘Zo onderzoeken we waar mogelijke knelpunten zitten’, zegt een woordvoerder.