Zorgorganisatie Keroazie is definitief failliet verklaard. Dat heeft de raad van toezicht van de stichting bekendgemaakt. Keroazie verkeerde in financieel zwaar weer en viel niet meer te redden. Daardoor moeten vijftig cliënten op zoek naar een andere zorgorganisatie en komen zestig medewerkers op straat te staan.
Keroazie heeft meerdere vestigingen in de provincie Groningen, waaronder drie in Leek.
Dat het niet eenvoudig werd om Keroazie draaiende te houden, liet interim-bestuurder Wybe Sierksma vorige week vrijdag al weten. Zonder te vertellen wat de schuldenlast van de stichting was, liet hij weten dat het niet om kleine bedragen ging. ‘Het is vijf voor twaalf. Het eigen vermogen van de stichting is negatief. Het tekort aan liquide middelen is aanzienlijk’, zei Sierksma.
‘Voortbestaan niet mogelijk’
Volgens de raad van toezicht (RvT) van de stichting heeft Sierksma onder meer de levensvatbaarheid van de stichting onderzocht, maar luidde zijn conclusie dat het voortbestaan van Keroazie in zowel de huidige als in afgeslankte vorm niet mogelijk is. Daardoor werd dinsdag besloten om het faillissement voor de stichting aan te vragen.
Voor de vijftig cliënten van Keroazie en de zestig medewerkers van de stichting zijn de druiven zuur. Zij moeten op zoek naar respectievelijk een andere zorgorganisatie en werkgever. ‘Wij wensen hen na de moeilijke periode die komen gaat een betere toekomst toe’, reageerde de RvT. Uit voorzorg nam Keroazie ook al geen nieuwe cliënten meer aan. ‘Deze gang van zaken is al enorm ingrijpend voor alle huidige betrokkenen’, zegt Sierksma.
Ingrijpend
Nu het faillissement van Keroazie een feit is, zal de curator zich volgens Sierksma eerst buigen over de continuïteit van de zorg. Daarbij wordt nauw overlegd met zorgverzekeraar Menzis, het ministerie van justitie en de gemeenten Het Hogeland, Groningen en Westerkwartier.
Sierksma laat weten dat de cliënten vorige week al zijn ingelicht over de situatie die speelde. ‘Maar er zit een groot verschil tussen weten dat de kans op een faillissement bestaat en dat het daadwerkelijk gebeurt. Zoiets zet een andere emotie aan en voor veel cliënten is het moeilijk om daarmee om te gaan. En dat geldt ook voor de toegewijde medewerkers die voor deze cliënten zorgden. Door het besluit ontstaan allemaal persoonlijke drama’s’, vat de interim-bestuurder samen.