zondag, mei 5, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Tot 20 jaar cel geëist in hoger beroep zwembadmoordzaak Marum

Deel op Facebook

Tegen de toenmalige vriendin en zwager van de in juli 2012 vermoorde Jan Elzinga zijn in hoger beroep opnieuw celstraffen van twintig jaar cel geëist. De veertigjarige Elzinga werd die zomer voor de poort van het zwembad in Marum doodgeschoten.

Coby van der L., destijds zijn schoonmoeder, hoorde een strafeis van 17 jaar. Tegen Johan L., die zou hebben bemiddeld tussen de familie en de uitvoerders van de moord en ook het wapen zou hebben geleverd, is twaalf jaar geëist.

Viertal veroordeeld

De toenmalige vriendin van Elzinga, Monique H. (44) uit Hollandscheveld, haar 42-jarige broer Marcel H. uit Nieuw-Roden en hun 62-jarige moeder Coby van der L. uit Roden werden in december 2022 door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar. Ze werden schuldig bevonden aan het uitlokken van de moord. De man uit Kampen kreeg zeven jaar cel opgelegd. Hij leverde het wapen, vonden de rechters in Groningen.

De vier werden in juli 2021 opgepakt na een nieuw politieonderzoek in deze moordzaak. In deze zaak zaten op dat moment twee mannen vast, die in 2012 kort na de moord waren opgepakt. Een man uit Zwolle, Pascal E., had toegeven dat hij de trekker had overgehaald in opdracht van een man uit Kampen: Willem P.

De Zwollenaar kreeg hiervoor vijftien jaar cel opgelegd en P. twintig jaar cel. De Zwollenaar gaf destijds bij de politie aan dat de schoonfamilie achter de moord op Elzinga zou zitten. Omdat er verder geen bewijzen waren, bleef het daarbij.

Rol kroongetuige

P. hield zijn mond, tot 2016. In ruil voor een strafkorting kwam de man met een nieuwe verklaring over de betrokkenheid van de schoonfamilie in de moord op Elzinga. Hij ondersteunde die met sms-gesprekken, gevoerd vanuit de gevangenis met Marcel H.

Tijdens het strafproces van de vier voor de rechtbank in Groningen in 2022 bleek dat een deel van de sms-berichten was vervalst. De rechtbank in Groningen zag in het nieuwe politieonderzoek, dat na de nieuwe verklaringen van P. was opgestart, voldoende bewijs voor een veroordeling.

Gelogen onder ede

Voor het liegen onder ede kreeg P. vorig jaar in oktober anderhalf jaar cel opgelegd. Volgens de advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep, -red.) leverde dit vonnis geen nieuwe inzichten op. ‘Dat de berichten vals waren wisten we inmiddels. Het levert geen nieuwe inzichten op, die maken dat er anders naar de verklaringen van P. moet worden gekeken.’

De rechtbank Groningen sprak van een vormfout, maar niet dusdanig dat het OM de vervolging moest staken. Er was nog altijd sprake van een ‘fair’ proces, oordeelde de rechtbank. Daar schaart het OM zich achter.

Donderdag krijgen de advocaten het woord. De uitspraak wordt op 30 april verwacht.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken