Clubs in Roden die moeten wijken of verhuizen voor woningbouw, willen duidelijkheid over wáár ze dan heen moeten. Dat bleek vanavond uit de behandeling van het Integraal Sportaccommodatieplan (ISAP) van de gemeente Noordenveld.
Voor de tweede bestuursperiode op rij stelt de gemeente zo’n integraal plan in. Maar de wensen zijn legio. Van verduurzaming op het sportpark van voetbalvereniging Veenhuizen tot een veilige omheining bij Speedcentre Roden. En dan zijn er nog clubs die een geheel nieuwe accommodatie wensen.
Veel onduidelijk
Neem bijvoorbeeld de Norger Tennisvereniging. De grootste vereniging van Norg wil graag samen met Survival Norg een multifunctioneel centrum. Verderop in het dorp wil ook voetbalvereniging GOMOS een nieuw onderkomen. Of dat te realiseren valt, blijft na vanavond nog onduidelijk.
Om het verhaal rond het ISAP in Noordenveld nog wat lastiger te maken, is er in Roden-Zuid sprake van een heuse stoelendans. Voetbalvereniging ONR en hockeyclub MHC Roden zouden – wat de gemeente betreft – moeten verhuizen. Laatstgenoemde club kwam eerder dit jaar met een plan voor een nieuwe locatie (zie afbeelding hieronder). Het is nog maar de vraag of dat plan haalbaar is. Na de zomer neemt het college daarover een besluit.
Artikel gaat verder onder de afbeelding.
Hockeyclub wil verder
Valentijn Duijser, voorzitter van MHC Roden, blijft na de vergadering met veel vragen zitten. Hij wenst duidelijkheid. “Wij hebben een goed clubgebouw en twee bespeelbare velden nodig. We hebben een voorstel voorgekauwd, namelijk die van de Beukenhoflocatie. We staan ook open voor andere suggesties, maar er moet wel wat gaan gebeuren.”
Duijser vreest dat er eerst nog een jaar vergaderd gaat worden over een mogelijke bundeling met VV Nieuw-Roden en VV ONR. Die voetbalclubs zitten namelijk ook met een huisvestingsvraagstuk. ONR zit op de huidige plek prima, maar de gemeente wil er gaan bouwen.
‘Willen niet weggepropt worden’
Leonie Hummel sprak namens ONR in, om haar onvrede te uiten over het plan van de gemeente om ONR op het terrein van VV Roden te laten spelen. Dat zou samen met de IJsclub Roden, Atletiek Groningen en de postduivenvereniging De Snelle Thuiskomst dan één sportcluster worden.
Een onderzoek van ingenieursbureau Sweco, in opdracht van de gemeente Noordenveld, zou uitwijzen dat al deze verenigingen op het terrein van VV Roden passen. VV Roden betwijfelt dat, net als ONR. “In het onderzoek is geen rekening gehouden met ons G-team”, zegt Hummel. “Daarnaast zouden wij van vier naar één volledig veld gaan. Dat terwijl VV Roden alleen al 900 leden heeft. Wij krijgen dan ruimtegebrek.”
Hummel vraagt om ‘ruimte voor groei en voor onze G-afdeling’. “We willen niet weggepropt worden.”
‘Rupsje Nooitgenoeg’
De gemeenteraad onderstreept het betoog van Hummel en vraagt het college om nogmaals kritisch te kijken naar het samengaan van verschillende clubs op het terrein van VV Roden. Raadslid Astrid Westra (CDA) vroeg om duidelijkheid voor ONR en MHC Roden, die al lang wachten op perspectief. Het maakt zelfs dat investeringen in de accommodaties worden uitgesteld, omdat niet duidelijk is hoe zinvol dat nog is.
Ondertussen deelde ze een sneer uit naar clubs die in haar ogen als ‘een soort Rupsje Nooitgenoeg’ maar met plannen blijven komen. “Dat terwijl ze in de vorige ronde van het ISAP al een flinke bijdrage hebben gekregen.”
Teleurstelling
Aan het eind van een lange discussie was duidelijk dat Tennisvereniging REO en Voetbalvereniging Veenhuizen energiebesparende maatregelen tegemoet kunnen zien. Speedcentre Roden krijgt waarschijnlijk nieuwe boardingpalen en een veilige afscheiding voor publiek.
Voor de sportclubs in Roden-Zuid en Norg moet de bijeenkomst als een teleurstelling hebben gevoeld. Spijkers met koppen zijn er niet geslagen en besluitvorming zal pas na de zomer plaats gaan vinden.