Van 6 naar 40 en als het goed is binnenkort zelfs naar 200 leerlingen. Brede basisschool De Verwondering in het Noord-Drentse Alteveer krijgt vanaf het schooljaar 2025-2026 steun vanuit de overheid, waardoor straks ook kinderen van ouders met een smalle beurs naar de school kunnen komen.
Want wie nu zijn kind naar De Verwondering stuurt, kan rekenen op een flinke rekening. Het is het lot van een school die niet financieel gesteund wordt door de overheid en daarom zelf huisvesting en personeel moet bekostigen. Het is ook de reden dat er op woensdag geen les wordt gegeven in Alteveer. “Ook dat doen we vanuit een stukje kostenbesparing”, zegt Marjan Kolk, die ‘ontzettend trots’ is dat De Verwondering nu een ‘soort einddoel’ heeft bereikt.
Perfecte plek
Kolk richtte de school in 2018 op. Ze merkte dat haar zoon niet goed gedijde in het ‘reguliere basisonderwijs’. “Ik voelde dat het anders kon”, blikt ze terug. Ze startte met De Verwondering, toen nog in het gebouw van Scouting Mensinghe Roden. Een half jaar later nam de school haar intrek in de Prins Willem Alexanderhoeve in Alteveer.
“Een prachtige plek, die perfect bij ons idee van onderwijs past”, zegt Kolk. Dat idee houdt kortgezegd in: geen standaard klassen, veel bezig met de natuur en de omgeving en veel bewegen.
Valkuilen
Het idee van een ‘andere vorm van onderwijs’ wordt ook elders in het land populairder, weet Kolk. “We zien scholen die met eenzelfde soort idee aan de slag gaan.” En ook andere scholen doen een poging om door de staat gesteund te worden.
In sommige gevallen lukt dat, tot vreugde van die scholen. Want de kosten voor ouders dalen en er is financieel meer mogelijk. Maar er zijn ook valkuilen, weet Kolk. “Als school wordt er van je verwacht dat je gaat groeien en dat lukt vaak. Maar je kunt ook te hard groeien, waardoor je misschien niet meer het onderwijs kan bieden wat je als school wil. Dat willen wij voorkomen.”
Altijd hoofdpijn
Juist de kleinschaligheid is wat Elise (9) bijvoorbeeld erg aanspreekt. Eerder zat ze op basisschool De Violier in Leek (Gr.). “Dat was te druk voor mij. Ik zat met 36 kinderen in de klas en op school zaten er in totaal 400 leerlingen. Ik had altijd hoofdpijn.”
Hoe anders is dat in Alteveer, zegt de welbespraakte leerlinge. “Hier kan ik rustig bezig met school en heb ik veel meer tijd. Ik vind het prettiger.”
Groei kan ook in Alteveer verwacht worden. “De overheid wil dat we richting de 200 leerlingen gaan”, zegt Kolk. “Dat is best wat, maar wij denken dat we vrij snel aan die leerlingenaantallen komen. Het is aan ons om voor beheerste groei te zorgen.”
Tussendoor
Op het gemeentehuis van Noordenveld heeft de staatssteun voor BBS De Verwondering impact. De gemeente is namelijk druk ‘aan het puzzelen’ met de huisvesting van scholen, zoals OBS De Hekakker in Norg en OBS De Flint in Nietap. “Dit komt er eigenlijk tussendoor”, geeft verantwoordelijk wethouder Kirsten Ipema (Gemeentebelangen) toe.
Ipema ziet dat De Verwondering een passende plek heeft in Alteveer, maar denkt ook dat er gekeken moet worden naar een nieuwe locatie. Het gebouw aan de Melkweg is namelijk ‘af’. “Voorlopig zitten ze daar goed, maar we moeten kijken wat er nog meer mogelijk is voor De Verwondering. Het gebouw in Alteveer is namelijk niet van ons.”
De komende tijd zal de gemeente daarom in gesprek gaan met de school om te kijken wat in de toekomst de beste optie is voor De Verwondering.
Kijk voor een videoreportage op de site van RTV Drenthe.