In het kader van de tentoonstelling van Siemen Dijkstra ‘De ziel van het landschap’ neemt landschapshistoricus Jeroen Wiersma je in deze lezing mee in de ziel van Middag-Humsterland, het oudste cultuurlandschap van Nederland.
Het landschap van Middag-Humsterland is gevormd door een samenspel van mens en natuur. De zee bracht hier duizenden jaren lang de kleibodem en de mens maakte dankbaar gebruik van deze hoog opgeslibde vruchtbare kwelders.
Vanaf de eerste bewoning is menselijk handelen een zeer belangrijke factor in de vorming van dit landschap geweest. Sinds 600 v.Chr. hebben boeren het gebied naar hun hand gezet met greppels, sloten en wierden. Dit heeft Middag-Humsterland gevormd tot een herkenbaar landschap waar de rijke geschiedenis nog is af te lezen voor bewoners en bezoekers.
Deze lezing biedt handvatten voor het leren zien en beter begrijpen van de nog aanwezige landschapselementen binnen het eeuwenoude wierdenlandschap. En wat kunnen we met deze kennis in de nabije toekomst, om de balans tussen mens, natuur en landbouw weer te kunnen herstellen? De lezing is op donderdag 24 april. Aanvang: inloop 19.30 uur, start 20.00 uur Kosten: 5,00 euro Aanmelden: Graag vooraf aanmelden. Je kunt je aanmelden door te mailen naar boekingen@wierdenland.nl
Foto: Marcel Kerkhof