Op 11 april 1945 vertrokken honderdzestien gevangen verzetsvrouwen, onder bewaking van soldaten, te voet vanuit kamp Westerbork naar Grijpskerk. Drie dagen later, op 14 april 1945, worden ze vrijgelaten in Grijpskerk.
Op 11, 12 en 13 april 2025 wordt deze mars herdacht en herbeleefd door wandelaars. De Vrouwenmars is een bijzondere wandeltocht die herinnert aan het doorzettingsvermogen en de kracht van deze verzetsvrouwen. De inschrijving voor de wandeltocht is inmiddels gesloten.
Wat is er precies gebeurd tachtig jaar geleden?
De vrouwen lopen richting Assen, waar ze ’s ochtends om zes uur in Peelo stoppen. Op verschillende boerderijen kunnen ze een paar uur uitrusten. De volgende dag vertrekken ze naar Groningen, waar het chaotisch is door oprukkende Canadezen en terugtrekkende Duitsers. Na een wandeling van veertien uur vinden ze onderdak bij een boerderij ten westen van de stad Groningen.
Via Aduard, Zuidhorn, Niezijl en Grijpskerk trekken ze vervolgens verder richting Pieterzijl. In de ochtend komt de stoet aan bij een boerderij in Pieterzijl.
“Sie sind allen entlassen!”
In de namiddag rijdt een Duitse motoragent het erf op en bezorgt een bericht bij de commandant. De vrouwen krijgen te horen van de commandant: “Sie sind allen entlassen!” De meeste vrouwen lopen terug naar Grijpskerk, waar ze worden opgevangen en verzorgd.
Lees het hele verhaal van de vrouwenmars via onderstaande website:
(https://www.vrouwenmars1945.nl/)
Bron: vrouwenmars1945.nl Foto: Facebook De Vrouwenmars