Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2025 RTV Zulthe

In provincie Groningen hebben inwoners Westerkwartier vaakst eigen laadpaal

Deel op Facebook

Het zijn met name de inwoners van de gemeente Westerkwartier die gebruik maken van een eigen laadfaciliteit voor elektrisch rijden. Bijna een op de negen huishoudens in het Westerkwartier heeft een eigen laadstation. Ook Westerwolde scoort met 9,5 procent boven het landelijk gemiddelde van 8 procent. Groningen, Het Hogeland en Pekela zitten hier juist onder. Dit blijkt uit een onderzoek van Zonneplan.

Eigen oprit
Van grote invloed is het al of niet hebben van een eigen oprit, en daarbij ook op de bereidheid om elektrisch te rijden. Met een oprit kan men eenvoudig een laadstation plaatsen en gebruik maken van eigen zonne-energie.
Een alternatief is een laadkabel over de stoep, wanneer de auto voor de deur wordt geparkeerd. Laden zou kunnen met behulp van een kabelmat of speciale kabelgoottegels. Er zijn Nederlandse gemeente die hiervoor ruimte geven. Echter, geen enkele Groningse gemeente staat een laadkabel toe over de stoep, op welke manier dan ook.

Terughoudend
“Gemeenten zijn vaak terughoudend met laadkabels over de stoep. De kabel gaat toch over de openbare weg. En in de praktijk wordt de parkeerplek voor een huis vaak geclaimd door de bewoner daar”, zegt Frank Breukelman van Zonneplan. En er zijn andere nadelen: “Opdikkende kabels of kabelmatten zijn erg lastig voor rolstoelgebruikers, en slechtzienden kunnen erover struikelen.”
Sommige gemeenten hebben meerdere laadpunten op een bepaalde positie in een straat. Dat is meestal onaantrekkelijk, volgens Breukelman, omdat de kosten tot wel bijna drie keer hoger zijn dan stroom vanaf de eigen zonnepanelen.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in