Inwoners van Noordenveld kunnen zoals het lijkt beter het werk loslaten op vakantie dan inwoners van het Westerkwartier. Uit een onderzoek van Evisumservice, onder 1250 mensen uit heel Nederland, blijkt namelijk dat Drenten hoger scoren dan Groningers.
De verschillen in Nederland zijn groot. Van de Groningers kan maar liefst 45 procent van de inwoners het werk niet loslaten. Ruim 9 procent werkt zelfs iedere vakantiedag. Drenten, Friezen en Zeeuwen gaan echt met vakantie. Slechts twee op de tien mensen uit deze provincies werken op vakantie door.
Invloed stad Groningen
Frank Breukelman van PR-bureau Tijd voor Publiciteit: “Wat kan meespelen voor het beeld is dat Groningen een grote stad is, met veel studenten en hoger opgeleiden. Die nemen relatief makkelijker werk mee als ze op vakantie gaan dan mensen met praktische beroepen.” De stad Groningen, met de forenzen uit de omgeving, kunnen daarmee mogelijk bepalend zijn voor het algehele beeld van de provincie. Dat is niet exact onderzocht.
Landelijk beeld
Landelijk gezien kunnen vrouwen ‘het beste’ loslaten. Bijna 70 procent is hooguit bereikbaar in uiterste nood. Bij mannen is dat 62 procent. Van de twintigers lukt het net de helft om het werk vrijwel volledig te negeren. En van de dertigers is één op de elf elke vakantiedag met het werk bezig. Van de ambtenaren zijn bijna driekwart niet of echt alleen bij noodgevallen bereikbaar.
Meer stress
Vakantie en werk combineren lijkt onschuldig, maar werkt vaak averechts. Volgens het CNV checkt meer dan de helft van de werkenden hun mail tijdens vakantie, wat juist extra stress oplevert. FNV Young & United ziet dit vooral bij jongeren: 85 procent van hen ervaart stress door werken op vrije dagen. En uit onderzoek van arbeidspsycholoog Jessica de Bloom blijkt dat het positieve effect van vakantie snel verdwijnt als je niet echt mentaal afstand neemt van werk.
