Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2025 RTV Zulthe

College Noordenveld legt perspectiefnota 2026 voor aan de raad: “Alles wat u extra wilt, leidt tot een groter tekort”

Deel op Facebook

Op maandag 30 juni stond de perspectiefnota 2026 centraal tijdens de besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Noordenveld. Met deze nota stelt de raad de financiële en beleidsmatige kaders vast voor de begroting van het komende jaar, die in het najaar definitief wordt vastgesteld. De perspectiefnota biedt inzicht in de gewenste ontwikkelingen voor 2026 en schetst, met kennis van nu, het financiële beeld voor de jaren daarna.

Momenteel zijn de financiële vooruitzichten somber voor de meeste gemeenten in verband met de verwachte bezuinigingen vanuit het Rijk. Het college van Noordenveld heeft daarom bij het opstellen van de begroting 2025-2028 enigszins geanticipeerd op de verwachte ontwikkelingen door het maken van keuzes. Deze keuzes zijn opgenomen in de zogenoemde ‘nog-even-niet-lijst’, waarop onder meer het MFA Peize, Stichting Manege Norg en subsidie aan het Gevangenismuseum staan.

Drie grote zorgen

Tijdens de vergadering kwamen bij de verschillende fracties vooral drie zorgen naar voren: de woningbouwopgave, de financiële zorgen over de jeugdzorg en de geplande investeringen in gemeentelijke voorzieningen zoals het gemeentehuis, De Hullen en het Speelgoedmuseum in Roden.

Voor Gemeentebelangen staat de woningbouwopgave bovenaan de prioriteitenlijst. “Het voorzieningenniveau in de gemeente Noordenveld ligt op een bijzonder hoog niveau”, sprak fractievoorzitter Richard Veurman. “We zijn elkaar hiervoor nodig om dit voorzieningenniveau op peil te houden en daar waar mogelijk te verbeteren.” Ook riep de fractie het college op een doorrekening te maken van grote projecten, zodat daar in het najaar meer inzicht op is.

Vrij ingetogen

Ook VVD Noordenveld sprak haar zorgen uit. Fractievoorzitter Nanda Emmens vond de perspectiefnota ‘vrij ingetogen’ en wees op de financiële onzekerheden rond jeugdzorg, gemeentelijk vastgoed, onderhoudsplannen, verduurzaming, dorpsplannen en andere maatschappelijke initiatieven. “We staan voor een opgave welke vraagt om verantwoorde en realistische investeringen. Bescheidenheid is hierin noodzakelijk. Want al zijn plannen die voorliggen prachtig en vaak broodnodig, echter het uitvoeren van het ene plan kan betekenen dat het andere plan geen doorgang kan vinden.” De VVD kondigde een motie aan waarin het college wordt gevraagd nogmaals te onderzoeken welke posten alsnog in de begroting voor 2026 kunnen worden opgenomen.

Twee moties

Ook de ChristenUnie kondigde twee moties aan. Eén daarvan richt zich op cultureel erfgoed: de fractie wil dat het college alsnog in 2026 een erfgoedvisie opstelt. De andere motie, onder het motto ‘gezondheid en duurzaamheid in balans’, roept het college op om in gesprek te gaan met de provincie en telers over het terugdringen van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Ook wil de partij laten onderzoeken of teeltvrije zones mogelijk zijn rond gevoelige locaties en pleit ze voor ondersteuning van telers bij de overgang naar duurzamere teeltmethoden.

“Alles wat u extra wilt, leidt tot een groter tekort”

Wethouder Alex Wekema merkte op dat alle fracties in meer of mindere mate terugkwamen op de ‘nog-even-niet-lijst’ waarbij elke fractie een eigen plan naar voren wilde halen. Dat maakt het niet makkelijk, reageerde hij. “Alles wat u extra wilt, leidt tot een groter tekort”. Wat betreft het verzoek om meer duidelijkheid over langetermijnprojecten, zoals het gemeentehuis, het zwembad en het Speelgoedmuseum, gaf Wekema aan dat het mogelijk is deze informatie te verschaffen, inclusief een overzicht van de meerkosten ten opzichte van de huidige situatie. Tot slot gaf wethouder Wekema aan de zorgen over de jeugdzorg te delen. “Een eigen bijdrage invoeren doe je niet zomaar,” aldus de wethouder. Voor nu wordt er met zorg naar gekeken en blijft de raad op de hoogte via het fractiespecialistenoverleg. Daarnaast worden er extra bijeenkomsten georganiseerd, zowel vanuit de gemeente als vanuit de Jeugdzorgregio.

Op de zorgen van de woningbouwopgave reageerde wethouder Jos Darwinkel dat het college ook door wil blijven gaan met woningbouw, met specifieke aandacht voor jongeren en kleine kernen zoals Roderwolde Langelo en Altena. “We doen alles wat in onze macht ligt om nieuwe woonruimte te creëren. We houden daarbij wel de koers zoals wij hebben ingezet om de woningbouw te realiseren.”

De perspectiefnota zal tijdens de vergadering op 7 juli opnieuw worden behandeld.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in