Vanaf maandag 30 juni is het Nationaal Hitteplan van kracht vanwege tropische temperaturen boven de dertig graden. Vooral ouderen en chronisch zieken lopen dan verhoogde gezondheidsrisico’s. Toch ontbreekt in veel gemeenten een eigen lokaal hitteplan. Volgens het Rode Kruis hebben slechts 90 van de 342 gemeenten zo’n plan opgesteld. De gemeente Westerkwartier is ook een van de gemeenten zonder lokaal hitteplan, constateerde het CDA Westerkwartier.
De fractie stelde daarom schriftelijke vragen aan het college. Het CDA wilde onder meer weten waarom er geen lokaal plan is, en of er toch maatregelen worden genomen als de temperatuur gevaarlijk oploopt.
Volgens het college is er geen noodzaak voor een lokaal hitteplan. Het Nationaal Hitteplan biedt volgens hen voldoende bescherming. Dit landelijke plan treedt automatisch in werking bij extreme hitte en richt zich specifiek op kwetsbare doelgroepen. Daarnaast is het Westerkwartier een rurale gemeente en daardoor groener dan stedelijke gebieden. Het risico op hittestress is volgens het college dus lager.
Het college geeft aan zich bewust te zijn van de hogere gezondheidsrisico’s voor kwetsbare doelgroepen bij extreme hitte, en blijft daarom alert op signalen uit de samenleving. Voor het beschermen van kwetsbare inwoners is daarnaast een belangrijke rol weggelegd voor zorginstellingen, die een eigen hitteprotocol dienen te hebben. Mocht zich desondanks een gezondheidscrisis door de extreme hitte voordoen, dan werkt de gemeente samen met de GGD.