Het Mensingebos bij Roden heeft last van zieke en dode fijnsparren. Dit is het vernietigende werk van de droogte en een vervelend kevertje. Staatsbosbeheer ziet zich genoodzaakt om de meeste getroffen bomen te kappen. “We hadden het liever uitgesteld tot het najaar, maar door de droogte in het voorjaar is het nogal snel gegaan. Het is een drukbezocht bosperceel en er zijn bomen omgevallen; mensen moeten er wel veilig kunnen lopen,” legt boswachter Corné Joziasse van Staatsbosbeheer uit. “Vandaar dat we nu genoodzaakt zijn om in korte tijd sparren om te zagen.”
De bomen waren al aangetast door meerdere droge zomers. “De fijnsparren hebben daar ontzettend van te lijden gehad. Ze stonden er heel slecht bij,” aldus Joziasse. “Heel jammer, want het waren in principe gezonde bomen. Er zijn nu bomen die omvallen of toppen die afbreken, en we willen gewoon voorkomen dat ze op de paden vallen.” In combinatie met de droogte doet de letterzetter de bomen de das om. Het is een kevertje dat onder de schors gangen graaft. “Het gaat heel snel en het gebeurt op heel grote schaal. We zien het ook in andere bossen.”
Toch is het volgens Joziasse niet alleen maar kommer en kwel door de aangetaste bomen. “Voor de veiligheid grijpen we nu in, maar waar het niet nodig is, laten we het staan en dan verjongt het bos zichzelf. Of we helpen een handje door wat nieuwe boomsoorten te planten. Uiteindelijk krijgen we dan meer een natuurlijk gevarieerd bos.” Omdat de werkzaamheden in het Mensingebos worden uitgevoerd in het broedseizoen, worden vooraf ecologische controles uitgevoerd. Zo wordt er gelet op de aanwezigheid van broedvogels, reptielen, dagvlinders en andere soorten. Nesten of kwetsbare plekken worden gemarkeerd en ontzien. In de directe omgeving van de werkzaamheden worden paden tijdelijk afgesloten. In het gebied komen informatieborden te staan.