Verpleegkundige Theodoor V. blijft dertig dagen langer vastzitten. Dat heeft het Openbaar Ministerie zojuist bekendgemaakt. Het OM verdenkt de 31-jarige man uit Veenhuizen van betrokkenheid bij meerdere verdachte sterfgevallen in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA).
V. zit sinds maandag 17 april vast als verdachte in deze zaak. Bronnen meldden eerder aan RTV Drenthe dat het gaat om 24 verdachte sterfgevallen, het OM houdt het op ‘meerdere’ gevallen.
Theodoor V.
Over de 31-jarige verdachte is tot nu toe nog niet veel bekend. Hij werkte tijdens de coronaperiode in het WZA op verpleegafdeling B1, de longafdeling waar coronapatiënten werden verpleegd. Het strafrechtelijk onderzoek naar V. richt zich op de periode van maart 2020 tot mei 2022.
V. woont samen met zijn vriend in Veenhuizen. Volgens buurtgenoten woont hij daar een jaar of drie, maar veel contact met hem hadden ze niet.
Slachtofferhulp
De afgelopen weken hebben meerdere nabestaanden van overleden patiënten zich gemeld bij Slachtofferhulp Nederland. Zij dachten jaren geleden te weten hoe hun dierbaren om het leven waren gekomen, maar dat ligt nu dus mogelijk heel anders. “Er komen alleen maar meer vragen voor hen bij”, liet een woordvoerder van Slachtofferhulp eerder weten.
Slachtofferhulp helpt de nabestaanden door het hele proces heen tot en met het definitieve vonnis tijdens een rechtszaak. Zowel emotioneel, praktisch als juridisch ondersteunt de organisatie hen.
“We helpen bij het vinden van een slachtofferadvocaat, we informeren samen met de familierechercheur en slachtoffercoördinator van het Openbaar Ministerie de nabestaanden over het strafproces. We begeleiden nabestaanden met het opstellen van een spreekrechtverklaring als ze daar straks voor in aanmerking komen”, legde een woordvoerder eerder uit.
‘Hebben wij iets gemist?’
Medewerkers van het WZA zitten nog altijd met veel vragen. Direct nadat het nieuws naar buiten komt laat het ziekenhuis weten dat het personeel vol ongeloof, verdriet en boosheid zit. Een van de grote vragen onder oud-collega’s van V. is: ‘Hebben wij iets gemist terwijl wij met hem samenwerkten?’
Ook biedt het ziekenhuis meteen slachtofferhulp aan voor het zorgpersoneel. Mocht het nodig zijn is er ook verdere professionele hulp beschikbaar.
Theodoor V. zit in beperkingen, dat houdt in dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.