Gevangenisdorp Veenhuizen was op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus het intieme decor voor muziek en verhalen. Ruim 2400 bezoekers genoten van de kunsten van (inter)nationale musici en vertellers, waar in een informele en gemoedelijke sfeer een prachtige interactie voelbaar was tussen musici en publiek.
Op vrijdagavond begon het festival bij de historische boerderij Coco Maria, waar een groot buitenpodium stond. Ruim 300 bezoekers genoten van Clean Pete & Dudok Quartet, die in een luchtig, fris en vrolijk programma de grenzen oprekten van klassieke muziek.
Op de zaterdag van het festival ging het programma verder met meer dan 25 concerten op bijzondere locaties in het werelderfgoeddorp. Samen met de ondernemers werd Veenhuizen omgetoverd tot concertdecor. Nieuwe locatie deze editie was Klein Soestdijk, een prachtige toevoeging aan het festival en zeker voor herhaling vatbaar. Bij horecalocaties Bitter en Zoet, Zunneschien, Maallust en Koffielust vonden vrij toegankelijke concerten plaats die goed werden bezocht. Zo was het bij Koffie- en Theetuin Zunneschien zo vol, dat bezoekers overal in de tuin gingen zitten om het concert nog te kunnen horen.
Het programma reikte van solisten tot een orkest van dertig musici. Het publiek prees de veelzijdigheid van de muziek die te horen was: “We zijn in één stuk de hele wereld over gegaan, nergens voorspelbaar. Feeëriek en dan weer opzwepend.” Kamerorkest Somer bracht de première van Raga Malika, van de jonge uit Drenthe afkomstige componist Arjan Linker. Een bezoeker schreef: “Ik zat in de zon bij Somer. Ik ken geen superlatieven genoeg om het te beschrijven, stil van. In één woord prachtig.”
Ook nieuw dit jaar was een concert tussen de koeien. Op de boerderij aan de Eikenlaan was een prachtige speellocatie gecreëerd midden in de zonnige wei, waar publiek op hooibalen plaatsnam om te genieten van een concert tussen de dieren. Een leuke belevenis om de reacties van de koeien op de cello- en vioolmuziek te zien én te horen.
Naast muziek zat het festival boordevol met verhalen. Bezoekers waren bijvoorbeeld onder de indruk van het concert dat plaatsvond in de Penitentiaire Inrichting Esserheem, georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek Noordenveld. Daar vertelde Danny Kegel over de tien jaar die hij zelf in een Peruaanse gevangenis zat. Vanuit zijn cel schreef hij zijn muziek. Bezoekers vonden het een heel bijzondere ervaring om naar dit concert te luisteren binnen de muren van de gevangenis.