De brommobiel, ook wel bekend als ’45 km-autootje’, rukt op in Nederland. En vaak elektrisch. In vijf jaar tijd groeide het aantal met ruim 38 procent tot 23.666. Behalve ouderen kiezen ook steeds meer jongeren voor dit alternatief voor de snorfiets of e-bike. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, geanalyseerd door mobiliteitsplatform MicroMobiel.nl.
Die toch behoorlijke landelijke trend is deels zichtbaar in de regio. In Noordenveld rijden volgens de gegevens 44 brommobielen. Dat komt neer op 1,4 brommobielen per 1000 inwoners. Volgens de onderzoekers is dat vanaf 2020 een groei van maar liefst 39,7%. In het Westerkwartier rijden 92 brommobielen, wat overigens ook neer komt op 1,4 per 1000 inwoners. Maar dit is een bescheiden groei van slechts 3,3%.
Het zijn in verhouding wel meer brommobielen dan in de gemeenten Groningen en Assen waar respectievelijk 0,6 en 0,8 brommobielen rijden op de 1000 inwoners. Toch ook ter vergelijking: de cijfers van Terschelling en Schiermonnikoog zeggen respectievelijk 4,3 en 4,1 brommobielen op de 1000 inwoners. De toename vanaf 2020 in percentages zijn daar fors: Schiermonnikoog 48,9% en Terschelling met 98,1% bijna een verdubbeling.
De verschillen per regio, of zogezegd per gemeente, lopen dus enorm uiteen. De onderzoekers verwachten in de komende jaren sowieso een verdere toename. In de grote steden is dat mede vanwege de parkeerdrukte en omdat de reguliere auto’s steeds groter worden. Ook als tweede auto kan een brommobiel namelijk een goede optie zijn, zeker als die ook thuis elektrisch opgeladen kan worden. Het is duidelijk dat er eerder meer dan minder zijn te verwachten in het toekomstige straatbeeld.
Wat is een brommobiel?
Een brommobiel wordt vaak een ‘45-kilometerauto’ genoemd. Want 45 km/u is de maximaal toegestane snelheid. Toch is niet elk voertuig dat 45 km/u rijdt automatisch een brommobiel. Sommige kleinere voertuigen, zoals invalidenvoertuigen, halen soms ook die snelheid, maar daarvoor is geen rijbewijs vereist. Voor een brommobiel is, net als voor een bromfiets, een AM-rijbewijs nodig. Er hoeft echter geen wegenbelasting te worden betaald voor een brommobiel.
Minder snorfietsen
Het aantal brommobielen mag dan groeien; het aantal snorfietsen neemt af in het straatbeeld. Sinds 2020 daalde het aantal met bijna 17 procent. Volgens de onderzoekers speelt daarbij de helmplicht een grote rol. Veel jongeren haken daarom af en kiezen daarom voor een brommobiel of een fatbike.
Zie verder via MicroMobiel.nl.