maandag, mei 27, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Demonstratie boven A7 alleen zonder verkeer af te leiden

Deel op Facebook

Burgemeester Ard van der Tuuk heeft de demonstranten op de Postdijk bij Marum (viaduct boven de A7) opgedragen hun demonstratie zonder uiterlijk vertoon verder  voort te zetten. Vlaggen, spandoeken en bijvoorbeeld zwaailichten zijn per direct niet meer toegestaan op de Postdijk.  

Burgemeester Van der Tuuk wil voorkomen dat er ongelukken gebeuren: “We gedogen de demonstranten op de Postdijk al langere tijd. Hun protest en met name de middelen die ze daarvoor inzetten, zorgen echter voor afleiding van automobilisten en daarmee voor gevaarlijke situaties op de weg. Daarom heb ik de demonstranten vandaag door middel van een WOM-brief opgedragen hun protest zonder uiterlijk vertoon verder voort te zetten óf op een andere plek te demonstreren waar ze wel gebruik mogen maken van bijvoorbeeld vlaggen, spandoeken en zwaailichten. Hun protest op de Postdijk verbied ik niet, maar wel het gebruik van voorwerpen die het verkeer afleiden.” 

WOM-brief  
Een WOM-brief (een brief in het kader van de Wet Openbare Manifestaties) is één van de instrumenten die een burgemeester in kan zetten om demonstraties aan bepaalde voorwaarden te laten voldoen. Formeel moet een demonstratie minimaal 48 uur van tevoren door middel van een schriftelijke kennisgeving meegedeeld worden aan de burgemeester. Dan heeft de gemeente de tijd om samen met de organisatie maatregelen te treffen om de demonstratie zo veilig mogelijk te laten verlopen. De demonstratie op de Postdijk is nooit bij de gemeente Westerkwartier gemeld en heeft dus ook geen kaders meegekregen waaraan het moet voldoen. Nu de demonstratie al langere tijd duurt en er geen einddatum in zicht is, is de grens van toelaatbare risico’s voor het wegverkeer bereikt. Daarom worden nu voorschriften en beperkingen gesteld aan deze demonstratie. Deze voorschriften en beperkingen zijn te lezen in de WOM-brief die de demonstranten vandaag uitgereikt hebben gekregen.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken