De Nederlandse gasvoorraden zijn volgens de Gasunie weer op peil. In Norg, een van de belangrijkste gasopslagen van ons land, ligt het vulpercentage nog onder de 50 procent. Deze opslag was eerder ook weleens volledig gevuld. Toch klinkt er een oproep vanuit de Gasunie om verder aan te vullen. Een strategische buffer is volgens het overheidsbedrijf noodzakelijk om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse leveranciers. En hoewel het er nu goed uitziet, is de gasopslag in Norg voor 49,2 procent gevuld.
Ter vergelijking: vorig jaar rond deze tijd was dat 59,2 procent en in oktober nog ruim 98 procent, bijna helemaal vol dus. De laatste keer dat de gasopslag in Norg helemaal vol zat, was in november 2023. De ondergrondse gasopslag bij Norg speelt al jaren een sleutelrol in de energievoorziening van Nederland. De opslag ligt op ruim drie kilometer diepte in een voormalig gasveld en fungeert als een soort buffer. In Norg wordt zogeheten laagcalorisch gas opgeslagen, bedoeld voor gebruik door huishoudens en kleinverbruikers.
De Gasunie pleit bij de presentatie van de nieuwste cijfers voor het opbouwen van een extra gasvoorraad, bedoeld als strategische reserve. Die voorraad zou onaangeroerd moeten blijven, zelfs tijdens een koude winter. Alleen als meerdere landen tegelijk stoppen met leveren, komt die buffer in beeld. Het demissionaire kabinet steunt dat idee en wil een noodvoorraad aanleggen om Nederland minder kwetsbaar te maken voor geopolitieke spanningen of leveringsproblemen. De benodigde infrastructuur, zoals de gasopslagen in Norg, is er al. De komende maanden moet blijken of Nederland ook daadwerkelijk vaart maakt met het vullen van de strategische buffer.