Haringliefhebbers kunnen binnenkort hun hart weer ophalen. De Hollandse Nieuwe is weer in aantocht. Vanaf 18 juni is de nieuwe haring weer verkrijgbaar in de vishandels. De hele jaarvangst wordt in een kort tijdsbestek gevangen. In zes weken tijd wordt alle Hollandse Nieuwe van dit jaar gevangen.
Naud Roewen van ’t Vishuys in Roden is zeer benieuwd naar de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe dit jaar. “Wat ik gehoord heb van de vissers bij de visafslag, is dat de haring van dit jaar van zeer goede kwaliteit is. Regelmatig vangen de vissers haring als bijvangst, en dat ziet er goed uit, heb ik horen zeggen. Vorig jaar waren we zeer tevreden met onze partij haring die gevangen is in de wateren bij Schotland. We krijgen waarschijnlijk dit jaar weer haring uit Schotland of misschien uit Denemarken. Dat ligt een beetje aan de kwaliteit.”
Angelique, werkzaam bij ’t Vishuys en sinds jaar en dag verantwoordelijk voor het bereiden van de haring, vertelt: “We willen de beste kwaliteit haring en kiezen meestal de haring die uit Schotse wateren komt. Het schoonmaken van de haring is een specialistisch werkje. Je moet er echt liefde in stoppen om de lekkerste, zachtste en meest malse haring te kunnen verkopen. Je moet het als het ware kunnen zuigen,” aldus Angelique.
Lubbert Visser van De Vismeester in Norg kiest ook voor de Schotse haringvangst. “De Schotse haring wordt dichter bij de kust gevangen dan de Scandinavische haring. Zo kan de vangst sneller aan land worden gebracht om verwerkt te worden. Dit bevordert de versheid en de smaak van de vis. We staan elke woensdag met de kraam op de markt op de Brink in Norg en elke vrijdag en zaterdag aan het Westeind in Norg. Woensdag 18 juni, als de eerste Hollandse Nieuwe verkrijgbaar is, maken we er een gezellige dag van. We staan om 9.00 uur al klaar, zodat de mensen de eerste nieuwe haring ’s morgensvroeg al kunnen proeven; uiteraard hoort daar traditioneel ook een Korenwijntje bij.”