De onrust onder ouders van openbare school De Triangel in Grijpskerk duurt onverminderd voort. Ouders staan zo lijnrecht tegenover elkaar dat twee van de vier leden van de medezeggenschapsraad (mr) van de school zijn opgestapt.
Volgens de opgestapte MR-voorzitter Nadine Troquette, zelf ouder, gedraagt een klein groepje ouders zich ‘zeer negatief en dwingend’ tegenover de MR. ,,We hebben in alle redelijkheid pogingen gedaan deze ouders in hun wensen tegemoet te komen’’, zegt zij. ,,Maar hun intimiderend gedrag gaat nu al maandenlang door.’’ Volgens Troquette spelen de betrokken ouders (hoeveel het er zijn, wil ze niet zeggen) op de persoon in plaats van op de inhoud.
Aanvankelijk kondigden de MR-leden aan tijdelijk terug te treden tot 31 maart. Vorige week besloten twee van de vier leden (beiden ouders) om helemaal niet meer terug te keren. Bestuurder Patrick Tuil van stichting Quadraten, waar de school in Grijpskerk onder valt, betreurt de gang van zaken.
‘Geen goed voorbeeld’
Tuil toont begrip voor het besluit van de MR: ,,De bewuste ouders trokken de competenties van de ouderleden openlijk in twijfel. Dat deden ze in brieven, in een appgroep en zelfs op straat. Dat de maat op een zeker moment vol is, snap ik.’’ De topman van Quadraten noemt het jammerlijk dat ouders in Grijpskerk zo met elkaar omgaan. ,,Dit is geen goed voorbeeld voor hun eigen kinderen’’, meent hij.
De herverkiezing die nu nodig is, komt op een ongelukkig moment. Een interne werkgroep verricht onderzoek naar de toekomstige huisvesting van De Triangel. Omdat dit schoolgebouw verouderd is, is één van de opties om de leerlingen van de openbare school onder te brengen in het (modernere) pand van CBS De Borgstee. Daartegen bestaat grote weerstand.
Tuil verzekert: ,,De mogelijke verhuizing van De Triangel naar het pand van De Borgstee is allesbehalve een gelopen race. Voor mij zijn alle opties echt nog open.’’ Hij ontkent dat er sprake is van tijdsdruk: ,,Volgend schooljaar verandert er niks aan de huisvesting.’’
Aangetekende brief
De ontevreden ouders in Grijpskerk schakelden eerder al de recentelijk opgerichte stichting Belangenbehartiging Bezorgde Ouders Westerkwartier (BOB) in. De stichting, waarvan André Menting uit Leek voorzitter is, stuurde de MR-leden in Grijpskerk een aangetekende brief. Onder dreiging van juridische stappen werden ze daarin gesommeerd hun taken snel te hervatten. Menting: ,,Een MR kan het zich niet permitteren om zich wekenlang terug te trekken. Dan wordt al die tijd de stem van de ouders immers niet gehoord?’’
Volgens de vertrokken MR-voorzitter Troquette is de brief van de advocaat mede aanleiding voor de oudergeleding van de MR om te besluiten definitief niet terug te keren. Zij kreeg naar eigen zeggen van andere ouders inmiddels veel steunbetuigingen.