zondag, juni 16, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

OM nam in gevangenis Veenhuizen per ongeluk geheim gesprek op in zaak Peter R. de Vries

Deel op Facebook

Het Openbaar Ministerie heeft in het moordonderzoek van Peter R. de Vries per ongeluk in de gevangenis in Veenhuizen een vertrouwelijk gesprek opgenomen tussen verdachte Divainy K. en een advocatenkantoor. Toen de opname aan de verdediging van K. (30) verstrekt zou worden, bleken de gesprekken niet juist te zijn weggepiept.

Gesprekken die gevangenen voeren met een advocaat zijn vertrouwelijk. Het gesprek van K. in Veenhuizen werd op 23 november 2022 opgevangen door heimelijk geplaatste afluisterapparatuur in zijn cel. De telefoon waarmee het gesprek gevoerd werd hing buiten die cel, maar zo dicht in de buurt van de afluisterapparatuur dat de conversatie te horen was en is opgenomen.

Excuses

“We betreuren deze gang van zaken zeer en hebben de raadsman en zijn cliënt daarvoor al excuses aangeboden”, zei de officier van justitie vandaag tijdens de zitting in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

“Bijzonder vind ik de gang van zaken wel”, reageert Yosra Ameziane, de advocaat van K. Zij vraagt het OM de hele opname aan haar te verstrekken. “Zodat de verdediging weet wat er nu ten onrechte is opgenomen.”

K. wordt ervan verdacht dat hij de filmers zou hebben aangestuurd die opnames maakten van Peter R. de Vries (64) nadat hij was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten na een uitzending van RTL Boulevard. Negen dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. Divainy K. werd op 3 april van dit jaar opgepakt.

Negen verdachten

In totaal zijn er negen verdachten in de moordzaak, die daarom vanaf nu in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp wordt behandeld omdat daar meer capaciteit is.

Het gaat deze week om zogeheten regiezittingen, daarin worden onder meer onderzoekswensen besproken en bekijkt de rechtbank wat er nog nodig is om de zaak inhoudelijk te behandelen. Ook moet de hechtenis van de verdachten getoetst worden. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat begin volgend jaar gepland.

Onderzoek heropend

De twee mannen die de moordaanslag zouden hebben uitgevoerd, Kamil E. en Delano G., werden vrijwel direct daarna gepakt. Tegen hen is vorig jaar al een levenslange gevangenisstraf geëist, maar dat onderzoek is op 11 juli vorig jaar heropend nadat het Openbaar Ministerie met een nieuwe getuige op de proppen was gekomen.

Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089, zou een vriend van verdachte Krystian M. zijn geweest en van hem informatie over de moord hebben gekregen. 5089’s verklaringen zouden er onder meer op neerkomen dat Ridouan Taghi als de opdrachtgever van de moord op De Vries moet worden gezien. Taghi heeft deze beschuldiging eerder al van de hand gewezen. Hij is geen verdachte in deze zaak, maar wel in het liquidatieproces Marengo. Daarin is een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken