Op zondag 13 april reikte Wiert van der Net, namens de gezamenlijke 4 mei-comités Westerkwartier, een fietsrouteboek uit aan burgemeester Ard van der Tuuk.
Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat de Canadese troepen door het Westerkwartier trokken om een einde te maken aan de bezetting en ons onze vrijheid terug te geven. Ter ere van tachtig jaar vrijheid is er een hernieuwd fietsrouteboek geschreven. Dit boek, met acht fietsroutes in de gemeente Westerkwartier, leidt langs oorlogsmonumenten, Stolpersteine en herdenkingsplaquettes en is een mooie manier om de oorlogsverhalen door te geven. De schrijvers van de routes zijn Wiert van der Net, Annetta Burgler en Geert Kooiker.
In 2021, tijdens de coronapandemie, werd het eerste fietsrouteboekje uitgegeven met zes routes. In die tijd waren de mogelijkheden om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken zeer beperkt. Om daar toch een vorm voor te vinden, kon iedereen op eigen gelegenheid langs herdenkingsplaatsen fietsen en stilstaan bij de oorlogsslachtoffers.
Tussen 2021 en 2025 werden er nog een aantal herdenkingsplaquettes geplaatst in onder andere Zuidhorn en Oldehove, en de werkgroep heeft daarna nog twee extra fietsroutes ontworpen. Ook werden de verbindingsroutes herschreven en toegevoegd aan het nieuwe boek. Daardoor is het mogelijk om meerdere routes met elkaar te combineren.
De routes leiden nu onder andere langs zestig herdenkingsplaquettes waarop QR-codes zijn aangebracht. Door de codes te scannen, komt men op de website www.wkregister.nl, waar de informatie over de slachtoffers wordt getoond. De fietsroutes zijn geïllustreerd met foto’s van slachtoffers en van bijzondere plaatsen die verwijzen naar de oorlogsslachtoffers, maar ook van “Markante Plekken” in het Westerkwartier, zoals molens, voormalige gemeentehuizen, historische woningen en straatjes.
Het fietsrouteboek is gratis af te halen bij de supermarkten, het gemeentehuis in Zuidhorn, de dorpshuizen en de bibliotheken in de gemeente Westerkwartier.
Foto: RTV Zulthe/Michel Tinge