Een gedwongen verhuizing houdt voetbalvereniging ONR uit Roden al meer dan twee jaar bezig. Terwijl de gemeente Noordenveld nog een andere mogelijkheid onderzoekt dan de gewraakte ‘optie Nieuw-Roden’, vreest vooral de stichting G-voetbal ONR voor haar voortbestaan. Over één ding zijn spelers en leiding het in ieder geval eens: verhuizen naar het buurdorp zou het einde zijn van het G-voetbal.
Iedere donderdagavond trainen twee G-teams van ONR aan de Hullenweg. “Inmiddels al vijftien jaar lang, waarvan de afgelopen tien jaar onder de paraplu van een eigen stichting”, zegt voorzitter Janetta Roede. De spelers zijn lid van ONR, maar worden gefaciliteerd door de stichting. Zij hebben een eigen kunstgrasveld met een huurcontract tot en met 2033 bij de gemeente Noordenveld.
Geen Oranje Nassau Nieuw-Roden
Daar moet bij worden aangetekend dat vv ONR momenteel niet in gesprek is met de gemeente Noordenveld. De gemeente, die een nieuwe woonwijk wil bouwen op en om het terrein waar nu ONR speelt, heeft daarom gezocht naar andere locaties voor de club. Samengaan op het terrein van voetbalvereniging Nieuw-Roden zou ‘passen’, bleek uit onderzoek. Maar ONR wil niet. “We zijn Oranje Nassau Roden, niet Oranje Nassau Nieuw-Roden”, zei een bestuurslid eerder tegenover RTV Drenthe.
Reden voor de gemeenteraad van Noordenveld om er bij wethouder Alex Wekema (GroenLinks/PvdA) op aan te dringen om een andere locatie te zoeken. “We verwachten daar nog voor de zomer wat van te horen”, zegt hij.
Oproep
Wekema vindt het vervelend dat ONR – in tegenstelling tot vv Nieuw-Roden – niet meer met de gemeente in gesprek is. “Mijn oproep is: kom aan tafel, denk en praat mee. We hebben elkaar nodig.”
Mooi en aardig, maar ONR laat weten alleen aan tafel te komen als de ‘optie Nieuw-Roden’ van tafel gaat. Bij de stichting G-voetbal leeft dat gevoel nóg sterker. “Als we naar Nieuw-Roden gaan, dan stop ik”, zegt bijvoorbeeld speler Robin Crapanzano. Ook speelster Anisha Slump stopt dan. “Ik denk dat bijna iedereen stopt”, zegt ze.
Realiteit
De vraag is nu of de gemeente Noordenveld nog een konijn uit de hoge hoed weet te toveren. Want de G-voetballers van ONR zouden best ‘naar voren, achteren of opzij’ willen gaan. “Maar niet het dorp uit”, benadrukt voorzitter Roede.
“Als je van plek vertrekt waar al je historie ligt, dan doet dat pijn”, zegt wethouder Wekema. “Maar de realiteit is ook dat we een woningprobleem hebben, zeker in Roden. Uiteindelijk denk ik dat ONR ook nieuwe historie kan maken op een andere plek.”
Bron: RTV Drenthe/Mathijs Renkema