zondag, mei 26, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Wil Paping uit Roden haalt met lopen Pieterpad 18.000 euro op voor nicht met chronische Lyme

Deel op Facebook

Ze liep marathons. Maar nu ligt Mijntje Perk in bed. Al 4 jaar lang, 24 uur per dag. Ze heeft chronische Lyme. In de Verenigde Staten kan ze daarvoor worden behandeld. Kosten: 25.000 euro. Dat wordt in Nederland niet vergoed.

Om dat geld op te halen, is haar neef Wil Paping uit Roden aan het wandelen geslagen. Vrijdag rondde hij het Pieterpad van zo’n 500 kilometer af in tien dagen. Via crowdfunding hoopt hij zo veel mogelijk geld op te halen. De teller staat momenteel op net geen 18.000 euro.

Het plan was om gemiddeld vijftig kilometer per dag te lopen. Maar Paping heeft tijdens de tocht drie keer zestig kilometer gelopen en een aantal keren 55. “Ook om onvoorziene omstandigheden voor te zijn, mocht het bijvoorbeeld een keer heel slecht weer zijn. De eerste dag moest ik wel zoveel lopen, want ik zou slapen bij een vriend in Zuidlaren en die afstand was 60 kilometer”, zegt hij tegen RTV Noord.

Flauwgevallen

De tweede dag liep hij dezelfde afstand nog een keer. “Dat was te lang. Het was warm en ik had ook nog eens te weinig gegeten en gedronken.” Op de camping aangekomen ging hij eerst maar eens op een bankje zitten. “Toen ik weer opstond zei ik tegen de campingeigenaar: ik denk dat ik ga flauwvallen. Ik ben denk ik een minuutje weg geweest. De campingeigenaar heeft mij weer opgelapt met een paar blikjes cola en een Snicker.”

Het was een zware tocht volgens de langeafstandsloper. “Mijn voeten hebben behoorlijk wat te verduren gehad. Ik had vooral veel last van blaren. Wat mij vooral tegenviel was dat ik nergens tijd voor had: opstaan, eten, tent afbreken, lopen, tent opzetten, slapen, dus niet even rustig ergens zitten. Ik had mijn museumjaarkaart meegenomen voor onderweg, maar die had ik net zo goed thuis kunnen laten. Daar had ik geen tijd en energie voor.”

Lieve vrouw

Maar leuke dingen waren er ook. “Wat mij vooral verraste waren al die fijne mensen die ik onderweg ontmoette. Zo kwam ik op een camping aan en het regende nogal hard. Ik ben eerst even onder een luifel gaan zitten met mijn voeten omhoog. Ik raakte in gesprek met een hele lieve vrouw. Die verzorgde later voor mij een lunchpakket voor de volgende dag en ik kreeg ook twintig euro van haar voor het goede doel.”

Paping stond elke ochtend om 5.00 uur op en liep dan tot 19.00 uur door. “Onderweg liep ik soms een stukje mee met andere Pieterpadlopers. Leuk om ervaringen te delen. Maar ik liep niet de hele weg met de anderen mee. Soms versnelde ik omdat ik een doel had. Soms ging ik lunchen en zij niet. Maar ik wilde ook niet de hele tijd samen lopen, ik vond dat zij van hun eigen avontuur moesten genieten.”

Contact met thuis

Paping hield contact met zowel het thuisfront als met zijn nicht. “In de ochtend beeldbellen met twee dochtertjes voordat die naar school gingen. En overdag had ik ook regelmatig contact met mijn nicht. Ik appte ook filmpjes. Zij heeft mijn tocht helemaal mee kunnen beleven. Dat vond ze geweldig.”

Kijk voor een reportage op de site van RTV Drenthe.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken