De nieuwe muziektheatervoorstelling Alma Mahler, De Windbruid van zangeres Ellen Pieterse en pianiste Monique van de Ven speelt op vrijdag 6 juni om 20:15 uur in Theater De Winsinghhof in Roden. Deze voorstelling is de vierde na de première van afgelopen 16 april. Er volgen uitvoeringen door heel Nederland. De zinderende voorstelling gaat over het leven, de vragen en de keuzes van de Oostenrijkse componiste en kunstenares Alma Mahler (1879-1964), die jarenlang getrouwd was met de beroemde componist Gustav Mahler.
Het levensverhaal van Alma Mahler blijft tot aan de dag van vandaag aanzetten tot speculatie, irritatie, frustratie, aanbidding, bewondering en verguizing. “Voor velen was zij een muze, voor anderen een monster”, zegt Ellen Pieterse. “Als ze iets voor elkaar wilde krijgen, kon ze compromisloos en zelfs gewetenloos zijn. Wij hebben ervoor gekozen om haar in haar kracht te zetten. Ze had niets met conventies, ging haar eigen weg en schroomde niet om haar aantrekkingskracht en sensualiteit in te zetten om haar zin te krijgen. Alma dreef mannen tot waanzin. Na de dood van Gustav had ze een intense relatie met kunstschilder Oskar Kokoschka. Ze speelde met zijn emoties, driften en verlangens. Zo beloofde ze met hem te trouwen wanneer hij een meesterwerk zou scheppen. Daarop schilderde hij De Windbruid waarin Alma schittert.”
Alma Mahler leefde in een tijd waarin het ongewoon was voor vrouwen om een keuze te maken voor een leven als kunstenaar. Als kind van haar tijd moest zij kiezen tussen een leven in armoede als vrouwelijke componist of als rechterhand en huisvrouw van een gevierd componist. Ze volgde de tijdsgeest en koos voor een traditioneel huwelijk. Zodra ze met Gustav Mahler getrouwd was, is ze gestopt met componeren. Als vrouw – en echtgenote van Gustav Mahler – mocht ze haar man niet overtreffen terwijl ze een uitstekend componist was. Sterker nog, hij eiste dat ze met haar vak zou stoppen en zich zou focussen op zijn carrière en het moederschap. Waarom ze dan toch met hem trouwde? Om zijn rijkdom en aanzien.
Na zijn dood heeft Alma een salon geopend in Wenen, in die tijd het culturele hart van Europa. Hiermee kwam ze pas echt in haar kracht te staan. Het werd een plaats die werd bezocht door talloze kunstenaars, die Alma vervolgens met elkaar in contact bracht. Ze stond in het middelpunt van de belangstelling, had aanzien en kon verbinden en inspireren. Alma Mahler pakte daarmee de regie over haar eigen leven, dat net zo intens en kleurrijk was als haar muziek. Ellen Pieterse: “Eigenlijk zijn haar liederen stuk voor stuk miniopera’s waar een hele wereld van emoties achter schuilgaat. De muziek is wonderschoon, de teksten zijn rauw.”
Voor meer informatie: www.dewindbruid.nl