maandag, mei 20, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

De 20ste editie van KUNST OP NIENOORD

Deel op Facebook

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2023 staan het Koetshuis, Expositiehal en tuin van de Borg en Museum Nienoord in Leek vol met kunst.

Tijdens de 20ste editie van ‘Kunst op Nienoord’ tonen 38 kunstenaars hun mooiste werken in een eveneens bijzondere omgeving. U kunt genieten van honderden boeiende kunstwerken, van een glaasje wijn, een glas frisdrank of kopje koffie of thee, van kunstboeken en uiteraard ook van de passende entourage. De beurs biedt naast kunst ook demonstraties, workshops, lezingen en muziek aan.

Beleving
Bij uw bezoek heeft u gelegenheid kennis te maken met de kunstenaars zelf. Zij vertellen u graag over hun passies, denkbeelden, werkwijzen en meer. U kunt genieten van hun werken en van hun gedrevenheid en ideeën. De werken zijn rechtstreeks van de kunstenaars te koop.

Demonstraties                                                 

Het Koetshuis is ingericht als Atelier waar demonstraties schilderkunst, beeldhouwen,  Sumi-e Japanse inkt schildering op rijstpapier en vilten worden gegeven.

Lezing 

SiO2 en Glaskunst

Sinds het begin van de jaren tachtig wordt er in Groningen in de ateliers van SiO2 kunst gemaakt. Kunst in opdracht en als autonoom werk. Dienstbare kunst (kerken, instellingen)
Kunst in de openbare ruimte en als sculptuur. Glas in monumenten en als invulling in de architectuur. SiO2 daar waar glas van gemaakt is. Glas gemaakt om licht zichtbaar te maken en kleur te filteren. Glas dat het licht vervormd en verstrooid. Het materiaal dat de werkelijkheid kan verbuigen. Glaskunst is historisch het meest bekend als toegepaste kunst. Sinds meer dan 3000 jaar in kerken, tempels en paleizen. In bijna alle culturen ingebed en ook niet meer weg te denken in onze wereld van nu. SiO2 zal gedurende beide dagen naar behoefte en eigen inzicht regelmatig een lezing geven.

Kinderen; Maak, doe en verwonder je in het minimuseum

Het Groninger Museum trekt eropuit! Een Airstream caravan omgetoverd tot minimuseum reist door de provincie, inclusief een bezoek aan Kunst op Nienoord. Het Groninger Museum werkt samen met de ELJA Foundation om kinderen en jongeren op een speelse manier in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. In het minimuseum gaan kinderen en jongeren samen met museumdocenten aan de slag met een creatieve workshop. Naast het bezoeken van festivals is het minimuseum de komende 2 jaar ook te vinden op verschillende basisscholen en middelbare scholen, culturele centra, buurthuizen en andere evenementen in Groningen.

Het thema van de tour is ‘A Better Place’. Met dit onderwerp gaan we samen met kinderen en jongeren aan de slag om na te denken over hoe je van je eigen omgeving een betere plek kan maken.

De Groninger Museum Tour is een aanloop naar de Kinderbiënnale in 2024, waar het thema ook ‘A Better Place’ zal zijn. De Kinderbiënnale is een interactieve kunsttentoonstelling waar kinderen een actieve rol spelen in de totstandkoming van de expositie. Kinderen en jongeren die het minimuseum bezoeken tijdens Kunst op Nienoord, krijgen een vrijkaartje voor de Kinderbiënnale!

Kinderen die na de workshop nog niet klaar zijn met maken, doen en verwonderen, kunnen meedoen met het ambassadeurstraject. Dit traject biedt kinderambassadeurs de mogelijkheid om samen te werken, ideeën te delen en actief deel te nemen aan projecten van kunstenaars die betrokken zijn bij de Kinderbiënnale.

Openingstijden en entree

Kunst op Nienoord vindt plaats in Museum Nienoord (Nienoord 1)en houdt dezelfde openingstijden aan; zaterdag 7 en zondag 8 oktober van 11.00 uur tot 17.00 uur.

De entreeprijs bedraagt € 7,50. Kinderen t/m 7 jaar gratis; kinderen van 8 t/m 14 jaar betalen € 3,50. Vrienden van het museum en museumkaarthouders hebben gratis toegang.

————————————————————————————————————-

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jantine Meijer van Museum Nienoord 0594-512260.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken