Verschillende nabestaanden van omgekomen militairen vragen om de vlaggen weer normaal op te hangen, in ieder geval tijdens 4 en 5 mei. Onder anderen de moeder van de in Mali omgekomen militair Henry Hoving.
De omgekeerde vlaggen zijn inmiddels een bekend beeld in ons land. De vlaggen werden zo opgehangen uit protest tegen het stikstofbeleid.
Na de winst van de BBB bij de verkiezingen voor Provinciale Staten werden de vlaggen op veel plekken weer opgehangen zoals bedoeld is: met rood boven en blauw onder. Maar lang niet iedereen heeft dat gedaan en dus wappert op veel plekken nog het blauw-wit-rood in plaats van het rood-wit-blauw.
‘Vreselijk aan gestoord’
Nabestaanden van gesneuvelde militairen doen nu een oproep om voor 4 en 5 mei de vlaggen weer normaal op te hangen. ‘Het is naar. Ze hebben geen idee wat het met mensen doet, die omgekeerde vlaggen’, zegt Greetje Groenbroek.
Ze heeft zich er vreselijk aan gestoord. ‘Ik vind niet dat je het moet doen als uiting van ongenoegen, dan kan je beter andere dingen doen, vervolgt ze. ‘Het heeft allemaal lang genoeg geduurd nu en de actievoerders hebben hun punt inmiddels gemaakt. Ik heb niet het idee dat het nu nog veel zoden aan de dijk zet.’
Gezond verstand
Op de vraag of ze vindt dat de vlaggen allemaal verwijderd moeten worden, zegt Groenbroek dat ze dat niet nodig vindt. ‘We leven in een vrij land. Ik vind dat mensen zelf hun verstand moeten gebruiken om te bedenken, nu even niet. Je toont op deze manier ook geen respect naar de mensen die hun leven hebben verloren voor jouw land en jouw leven.’
‘We kunnen niemand iets verplichten, alleen doen we wel een oproep vanuit ons hart’, zegt Groenbroek tot slot. ‘Dit is de uitkomst van een lotgenoten bijeenkomst. We dachten hier allemaal hetzelfde over. Je kind komt wel met een vlag op zijn kist het vliegtuig uit.’
Westerkwartier
Ook veel gemeenten delen de oproep, zoals de gemeente Westerkwartier. ‘We leven in een land waar vrijheid van meningsuiting en demonstratie een groot goed is. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers die vielen voor onze vrijheid en op 5 mei vieren we onze bevrijding. Het doet veel mensen pijn juist op die dagen onze Nederlandse vlag omgekeerd te zien hangen. Een gevoel dat ik deel’, laat burgemeester Ard van der Tuuk in een verklaring weten.