woensdag, september 27, 2023
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2023 RTV Zulthe

Groninger Niet Weggooien Tour: op zoek naar objecten, documenten en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Deel op Facebook

Een dagboek, verduisteringslamp of stapel brieven uit de Tweede Wereldoorlog – misschien liggen ze wel bij jou op zolder of in de vitrinekast. Wil je er meer over weten, wil je er graag een verhaal over vertellen óf wil je ze onderbrengen bij een erfgoedinstelling in de provincie Groningen? Kom dan met jouw object, document of foto uit de oorlogstijd naar de Groninger Niet Weggooien Tour. Na het succes van de vorige editie, gaat de tour ook dit jaar weer langs drie musea in de provincie.

De Groninger Niet Weggooien Tour wordt georganiseerd door Museum aan de A, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Battlefield Tours, Victory Museum Grootegast, Oorlogsmuseum Middelstum en Dagblad van het Noorden. De tour sluit aan bij de landelijke Actie Niet Weggooien: een initiatief van musea en instellingen die zich met de Tweede Wereldoorlog bezighouden. Het doel is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren die nu nog thuis op zolder liggen te bewaren voor de toekomst.

Verhalen

Tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour zijn we op zoek naar verhalen achter objecten, documenten en foto’s uit de oorlog. Bezoekers gaan met Tweede Wereldoorlog-experts in gesprek over het item dat ze hebben meegenomen. Hoe komen ze er aan, wat vinden ze er zelf van, en hoe bewaren ze het? De experts vertellen op hun beurt over de opvallende kenmerken van het object, of juist meer over de historische context. Waar werd het voor gebruikt? Alle verhalen die tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour naar boven komen worden genoteerd en later uitgeschreven. Zo wordt de dag goed geregistreerd.

Opnemen in de collectie

De meegebrachte spullen kunnen ondergebracht worden bij de betrokken musea, die het opnemen in de collectie. Dat hoeft natuurlijk niet: bezoekers kunnen hun objecten en documenten ook gewoon weer mee naar huis nemen en daar bewaren. De Tweede Wereldoorlog-experts die in wisselende samenstelling onderdeel uitmaken van de Groninger Niet Weggooien Tour zijn: Heiko Ates (Victory Museum), Ties Groenewold (Oorlogsmuseum Middelstum), Joël Stoppels (Battlefield Tours), Frank von Hebel (Dagblad van het Noorden) en Renske van Donk, Klaas Niemeijer en Anne Oostenbrug (OVCG).

Praktische informatie

vrijdag 28 april | 14:00 – 17:00 uur | Museum aan de A (Brugstraat 24, Groningen)

zaterdag 29 april | 14:00 – 17:00 uur | Oorlogsmuseum Middelstum (Oude Schoolsterweg 24, Middelstum)

woensdag 3 mei | 14:00 – 17:00 uur | Victory Museum Grootegast (Legolaan 1c, Grootegast)

Aanmelding is niet nodig en deelname is gratis. Bovendien krijgt iedereen die een object, document of foto uit de Tweede Wereldoorlog meebrengt gratis toegang tot het desbetreffende museum.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken