zaterdag, juli 20, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Historische vereniging moet wijken van landgoed Mensinge: ‘Wij horen in Roon’

Deel op Facebook

De Historische Vereniging in Roden dreigt haar onderkomen op Landgoed Mensinge kwijt te raken. Voorzitter Anne Ananias noemt dat ‘een behoorlijk groot probleem’ voor de vereniging met meer dan 1100 leden.

Afgelopen december kreeg de vereniging te horen dat het museum op het landgoed meer ruimte nodig heeft. “Het museum wil meer expositieruimte in de borg, waar nu op de bovenverdieping hun kantoren zitten”, zegt Ananias. “En volgens mij is het dan de bedoeling om de administratie dan naar het Koetshuis te verplaatsen.”

Hoofdkwartier

De bovenverdieping van dit Koetshuis is al sinds 1 januari 2014 het ‘hoofdkwartier’ van de Historische Vereniging Roon. “We hebben er ongeveer twaalf werkplekken en een vergaderruimte, waar veel gebruik van wordt gemaakt”, schetst Ananias. “We praten over een kleine honderd vierkante meter.”

Ruimte die de vereniging ook écht nodig zegt te hebben. Voor computers, ontvangst en archiefmateriaal bijvoorbeeld. “Er wordt driftig gebruikt gemaakt van de ruimte.”

Horen hier thuis

Het nieuws dat de huur per 31 december van dit jaar wordt opgezegd, komt hard aan voor de vereniging. “Voor ons is dat toch echt een behoorlijk groot probleem. We moeten vrij snel een nieuw onderkomen vinden, maar dat is niet makkelijk”, zegt Ananias.

Veel staat er in Roden niet te huur, zeker niet voor een vereniging die best wat ruimte nodig heeft. “Je komt dan uit bij commerciële partijen, maar dat is voor ons niet te betalen.”

Het liefst blijft de vereniging gewoon op landgoed Mensinge zitten. “Het is een historische plek waar wij goed bijpassen”, vindt Ananias. “Wij vinden eigenlijk dat we hier thuishoren.”

Brandbrief

Om ook aandacht binnen de lokale politiek te vragen, verstuurde de vereniging een brandbrief. “Lijst Groen Noordenveld nodigde ons toen uit om ons verhaal toe te lichten. Vorige week hebben zij – samen met nog drie partijen – een motie ingediend om nog eens te kijken naar een oplossing”, zegt Ananias.

Hoewel de motie met een grote meerderheid werd aangenomen, hield wethouder Alex Wekema (GroenLinks/PvdA) een slag om de arm. “Mensinge heeft zelf plannen met de ruimte en in een eerder vastgesteld toekomstplan is dit ook omschreven”, zei hij.

Bijna kerst

De afgelopen periode heeft de wethouder meermaals met de historische vereniging van gedachten gewisseld, hij hoopt dat nog voor de zomer weer te kunnen doen.

Ananias is blij dat de lokale politiek de meerwaarde van de historische vereniging inziet, maar hoopt ook dat er snel stappen kunnen worden gezet. “Het is nu juni, straks is het Rodermarkt en voor je het weet is het kerst. We moeten echt snel met een oplossing komen. De Historische Vereniging Roon hoort in Roon.”

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken