donderdag, mei 30, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Kabouters gespot in bossen Norg: Het Houten Huis maakt er theater over

Deel op Facebook

Bestaan kabouters echt of alleen in sprookjes? Een boswachter en wetenschapper uit Drenthe doen al jaren onderzoek en weten het nu zeker, ze bestaan! De kleine figuren zijn namelijk gespot in Norg. Niet echt natuurlijk, maar de theatermakers van Het Houten Huis nemen je mee op expeditie en je krijgt het gevoel dat kabouters bestaan.

Regisseur Elien van den Hoek heeft een fascinatie voor kabouters. “Ik was vroeger al in de veronderstelling dat kabouters echt bestaan en heb dat nooit helemaal losgelaten.” Ze wil graag mensen deelgenoot maken van haar ‘liefde’ voor kabouters, dit in de vorm van een theaterstuk.

Onderzoek

Het stuk speelt zich af bij de Natuurplaats Noordsche Veld. Op een lege bosvlakte staat een uitkijktoren, apparatuur en er lopen twee acteurs, de boswachter en wetenschapper. Het duo is ervan overtuigd dat kabouters bestaan en spreekt vanuit hun rol.

“Ik werk hier samen met mijn collega, boswachter Roelofs, we zijn al jaren in het bos aan het zoeken naar kabouters. Het cruciale element hiervan is het kanon, speciaal ontworpen voor dit onderzoek. Dat maakt het voor ons mogelijk om de kabouter te vergroten en hen op grotere schaal te bewonderen”, vertelt Professor dr.h.c. R. Fedyk.

Samenwerking

Het Houten Huis werkt voor dit toneelstuk samen met Theater Stap. Dit is een Belgisch theatergezelschap voor acteurs met een verstandelijke beperking. Van den Hoek: “Deze samenwerking is tot stand gekomen door een gezamenlijke fascinatie voor kabouters.”

Wetenschapper Fedyk laat weten dat er tijdens het onderzoek ongeveer 21 kabouters zijn gespot. Maar of mensen die dit theaterstuk komen bekijken de kabouters ook gaan zien? Dat is de vraag. De boswachter haalt met een lach een potje water tevoorschijn, hierin drijft een kabouter. “Geen zorgen hoor, hij was al dood toen we hem vonden.”

Kabouters spotten?

Een fascinatie voor kabouters, of niet. Iedereen mag het theaterstuk van Het Houten Huis en Theater Stap komen bekijken. Op 22, 23 en 24 mei wordt de voorstelling ‘Voor ze verdwijnen’ gespeeld, kaarten zijn te koop via de website.

Kijk voor een videoreportage op de site van RTV Drenthe.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken