Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2025 RTV Zulthe

Molen Fortuna in Noordhorn krijgt na twee jaar zijn vleugels terug: “De molen voelt als thuiskomen”

© Serena Caruso / RTV Zulthe
Deel op Facebook

Al vroeg in de ochtend is het druk in de Schippersstraat in Noordhorn. Een grote, gele kraanwagen staat midden op de weg, klaar om de twee roeden weer terug te plaatsen op de eeuwenoude koren- pelmolen. Molenaars Erik Leegte en Klaas Hekker kijken samen met wethouder Bé Schollema vol verwachting toe. Ook andere molenaars uit de omgeving zijn gekomen om dit feestelijke moment bij te wonen. “Dit maak je niet elke dag mee. Misschien maar goed ook”, lachen ze.

In juni 2023 schrokken veel inwoners van Noordhorn: de as van molen Fortuna brak tijdens het draaien. Daarmee veranderde het vertrouwde aanzicht van het dorp in één klap. Geen draaiende wieken meer en geen stralende kerstlampjes in december. Daarom is er de afgelopen tijd hard gewerkt aan herstel. Samen met molenbouwer Jellema (Burdaard), Konstruktiebedrijf J. Straathof (Hillego) en technische onderbouwing van Reeuwijk -Bouwmeester (Arum) zijn er flinke stappen gezet. “Er is een nieuwe as gegoten”, legt molenaar Leegte uit. “Er zijn relatief weinig molenaars en weinig fabrieken, daarom heeft het ongeveer twee jaar geduurd.”

Leegte is blij dat de molen eindelijk weer ‘heel’ is. Als geboren en getogen Noordhorner was hij als kind al gefascineerd door de molen. “Ik fietste er wel eens langs en ging dan even binnen kijken”, blikt hij terug. “Ook ging ik met mijn opa vaak langs molens”. Toen was hij acht jaar oud. Jaren later, als hij in 2013 een vacature voor molenaar van de voormalige gemeente Zuidhorn tegenkomt, twijfelt hij niet. “Toen heb ik met Klaas gepraat. Ik kende hem nog van vroeger als jeugdleider bij de voetbal”, zegt hij glimlachend.

Na jaren in opleiding te zijn bij Hekker en onder zijn toezicht te malen, besluit Leegte in 2023 toch zijn molenaarsdiploma te behalen. “De as is in mei geknapt en in juni mocht ik examen doen”, zegt hij. “Dat was een beroerd moment.” Toch besluiten hij, Klaas en de derde molenaar van de molen, André Bood, niet bij de pakken neer te gaan zitten. De molen wordt namelijk opnieuw geschilderd. Ondertussen komt er ook publiek kijken. “Mensen wilden graag de molen bezichtigen en horen wat er gebeurd was. Het zal nu wel weer wat drukker worden. Een draaiende molen trekt toch meer publiek.”

In augustus verwachten de molenaars weer te kunnen draaien. Daar is Leegte erg blij mee: “Het is ook een stukje trots. Daarnaast is het een leuk vooruitzicht om weer met de molen te kunnen draaien.” Ook voelt het goed dat de molen vanaf nu zijn vleugels weer terug heeft. “De molen voelt als thuiskomen”, legt Leegte uit. “Als je over de ringweg rijdt en de kop van de molen zonder wieken ziet, is dat een treurig beeld.” Gelukkig is die tijd nu voorbij.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in