dinsdag, juni 25, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Overhandiging onderzoeksrapport Joods Vastgoed in Westerkwartier 

Deel op Facebook

Woensdag 26 april om 14:00 uur overhandigt wethouder Bé Schollema het onderzoeksrapport Joods Vastgoed aan het bestuur van Museum Joodse Schooltje in Leek. De titel van het rapport is: ‘Vermoord en bestolen; Joden, hun overlevingskansen en hun onroerende eigendommen in en na de Tweede Wereldoorlog op het Groninger platteland’. 

Onderzoek in opdracht van vijf gemeenten 

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt, Veendam en Westerkwartier. Dit onderzoek volgt de landelijke ontwikkeling waarin steeds meer gemeenten onderzoeken wat hun eigen rol is geweest bij onteigening tijdens de oorlogsperiode. 

Het onderzoeksrapport is te lezen in Museum Joodse Schooltje in Leek 

Wethouder Bé Schollema: “We zijn dankbaar dat er zorgvuldig en grondig onderzoek is gedaan. Uit het onderzoek blijkt dat de voormalige gemeenten Grijpskerk en Leek geen Joods onroerend goed hebben aangekocht tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog. Er zijn wel een aantal zaken waar de voormalige gemeenten bemoeienis mee hadden. Geïnteresseerden kunnen het hele onderzoeksrapport lezen in Museum Joodse Schooltje in Leek.” 

Meer aandacht voor holocaust bij jongeren 

Gemeente Westerkwartier vindt het belangrijk dat jongeren bijleren over de holocaust. Museum Joodse Schooltje heeft speciaal voor basisschoolgroepen 7 en 8 een lesprogramma gemaakt. In het programma “Duifje en haar familie” onderzoeken leerlingen zelf het levensverhaal van de familie Denneboom uit Leek.  

Praktische informatie 

Datum: woensdag 26 april 

Tijd: 14:00 uur 

Locatie: Museum Joodse Schooltje, Samuel Leviestraat 10, 9351 BM Leek 

Foto: RTV Noord

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken