Hij is bijna niet te missen: een puzzel van 7,50 meter lang en 1,60 breed die sinds kort aan de muur in woonzorgcentrum Het Hooge Heem hangt. Tiny Wagenmakers, Alida Hektor en Anita Kloosterman uit Grootegast hebben hem samen gemaakt. Het project van 42.000 stukjes kostte de vriendinnen negen maanden om in elkaar te zetten. “Het is heel verslavend”, lachen de drie.
De puzzelgekte begon een aantal jaar geleden bij Kloosterman. “Ik heb de puzzel van mijn man en kinderen kado gekregen”, vertelt ze. “Die van 1000 stukjes had ik binnen een avond af, dus hier zou ik wat langer zoet mee zijn.” Dan komt Kloosterman in gesprek met Wagenmakers en Hektor op een buurtbarbecue in het dorp. Hoe ze ooit op het onderwerp ‘puzzelen’ kwamen? “Volgens mij stelde iemand voor om een keer een puzzel te maken met z’n allen”, zegt Wagenmakers. “Toen is ons puzzelclubje ontstaan.”
Gevaarlijke hobby
Al snel komen de drie wekelijks samen om met elkaar te puzzelen. Afstand is daarbij geen probleem: ze wonen allemaal bij elkaar in de straat in Grootegast. “We hebben eerst geoefend voor het WK legpuzzelen in Sebaldeburen”, vertelt Hektor. “Dat was een Jan van Haasteren van 1000 stukjes. Daarna hebben we nog eentje van 13.000 stukjes gemaakt.”
Dan is die van 42.000 stukjes aan de beurt. Op de puzzel zijn allerlei bezienswaardigheden van over de hele wereld te zien. “Het grootste deel hebben we bij Anita thuis gemaakt. Zij heeft een speciale puzzelkamer”, legt Hektor uit. “Op een gegeven moment hadden we allemaal eentje thuis liggen.” De puzzel is namelijk verdeeld in zeven delen van 6000 stukjes. “Als je eenmaal bezig bent, is het gevaarlijk”, voegt Wagenmakers toe. “De uren vlogen zo voorbij.”
Wanneer de puzzel eindelijk af is, besluiten de dames een open dag te organiseren om hem te laten zien. “We hadden zelfs koekjes gemaakt in de vorm van puzzelstukjes”, blikken ze met een glimlach terug. “Uiteindelijk kwam er een kleine honderd mensen langs om te kijken.” Het is vervolgens een buurvrouw die voorstelt Het Hooge Heem te vragen of daar misschien een plekje is voor de bijzondere puzzel. “Toen is dat balletje gaan rollen”, zegt Kloosterman. “Dit is de eerste keer dat we één van onze puzzels hebben opgeplakt. We hebben wel even moeten brainstormen hoe.”
‘Eentje van 60.000 stukjes’
Uiteindelijk is het gelukt met dubbelzijdig plakband. Zelfs tijdens het opplakken, trekt de puzzel al bekijks: “Er was een man die er de hele tijd heeft bijgezeten”, vertelt Hektor. “Hij heeft zelfs de bingo ervoor overgeslagen.” Inmiddels hangt de puzzel al een paar weken aan de muur. Regelmatig blijven er bewoners staan om te kijken. Ook tijdens het gesprek worden de drie herkend als ‘die dames van de puzzel.’ Ze vinden het allemaal erg leuk. “Het allerleukste aan het puzzelen is toch de derde helft”, lachen ze. “We vieren een afgemaakte puzzel namelijk altijd met bitterballen.”
Of iedereen zo’n gigantische puzzel kan maken? De drie kijken elkaar even aan. “Ja, we hebben allemaal leren puzzelen vroeger. Je moet gefocust zijn, het leuk vinden en niet denken: ‘dat doe ik wel even.'” De drie Grootegasters hebben die techniek in ieder geval goed onder de knie. Zo goed zelfs, dat ze zichzelf willen uitdagen met een nog grotere puzzel: “We zijn nu op zoek naar eentje van 60.000 stukjes, alleen kunnen we die nergens vinden”, zegt Wagenmakers. “Dat wordt de volgende.”
