zaterdag, juli 20, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Uitgebreid festival Jazz te Gast in Zuidhorn groot succes

Deel op Facebook

Op zaterdagmiddag 8 juni gaven wereldberoemde jazzmuzikanten, Nederlandse bands, jong talent en het Noordpool Orkest maar liefst 30 unieke concerten in de sprookjesachtige tuinen van Zuidhorn. Naast het vrij toegankelijke middagprogramma kwamen de jazzmuzikanten ’s avonds bij elkaar voor een gezamenlijk slotconcert met nieuw werk.

Op het middagprogramma kwamen maar liefst 2000 mensen af, het slotconcert en de straatmaaltijd van de vijfde editie van Jazz te Gast waren uitverkocht. De sfeer zat er goed in: bezoekers struinden op hun gemak van tuin naar tuin en luisterden onder het genot van een hapje en een drankje naar live jazzmuziek. Dat er in de tweede helft van de middag een bui viel, leek niet te deren: gehuld in regenponcho’s en voorzien van paraplu’s, werden de concerten alsnog goed bezocht.

Opening

Jazz te Gast ging deze editie voor het eerst op vrijdagmiddag feestelijk van start. Overal in Zuidhorn stonden lokale muzikanten te spelen. Aan het einde van de middag kwamen zij bij elkaar op een bomvol Holtplein, waar ze samen met schoolkinderen en de Amsterdam Klezmer Band een spetterend improvisatieconcert verzorgden onder leiding van dirigenten Wouter Hakhoff en Nadine Strang. Het publiek deed enthousiast mee.

Broeikas

Uniek aan Jazz te Gast is de ‘Greenhouse’: een broeikas waarin wereldberoemde jazzmusici worden uitgedaagd om in één dag nieuwe ensembles te vormen en concerten voor te bereiden. Dit jaar zijn de musici bijeengebracht door trompettist Avishai Cohen (New York) en componist-dirigent Tijn Wybenga (Amsterdam). Samen met het Noorpool Orkest onder leiding van Reinout Douma brachten zij maar liefst 16 concerten met nieuw gemaakte muziek. Een dag later sloot het festival spectaculair af in een uitverkocht Bimhuis in Amsterdam.

Weekendje Westerkwartier

Tijdens Jazz te Gast is de regio rond Zuidhorn in de spotlights gezet. Het hele weekend openden kerken, musea en molens hun deuren, waren er op allerlei plekken verhalenvertellers en gidsen en tal van leuke activiteiten. Bezoekers van Jazz te Gast konden er op die manier een ‘Weekendje Westerkwartier’ van maken.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken