donderdag, mei 23, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Wethouder Nederveen ‘opent’ Open Monumentendag Westerkwartier in Iwema Steenhuis te Niebert, aansluitend uitreiking Steunpilaar 2023

Deel op Facebook

Zaterdagochtend 9  september om 10.00 uur start  Open Monumentendag met het thema ‘Levend Erfgoed’.

Dit word ‘ingeluid’ door wethouder Bert Nederveen van de gemeente Westerkwartier. Hij opent symbolisch op woensdag 23 augustus  as. om 13.00 de Open Monumentendag Westerkwartier in het Iwema Steenhuys  ’t Pad 15a te Niebert. Aansluitend wordt de Steunpilaar 2023 uitgereikt door voorzitter Stichting Open Monumentendag Westerkwartier, Arnold Bloem. Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd.

Het Iwema Steenhuis is al jaren een stralend middelpunt voor jong en oud vol met activiteiten op Open Monumentendag, mede daarom dat wij extra aandacht op dit pareltje in het Westerkwartier willen vestigen.

Rond de 45 Westerkwartierder monumenten openen hun deuren

Tot grote vreugde van de stichting Open Monumentendag Westerkwartier doen er weer een hoop monumenten mee, er hebben zich rond de 45  monumenten aangemeld, die hun deuren zaterdag 9 september wijd open zetten voor het publiek. Elk jaar zitten er naast de relatief bekende monumenten ook enige ‘verborgen’ schatten tussen. Dit jaar verdient het Iwema Steenhuis in Niebert extra aandacht!

 Winnaar Steunpilaar 2023 wordt ook bekend gemaakt

De voormalige Stichting Open Monumentendag Zuidhorn is begonnen met het toekennen van deze ‘onderscheiding’ aan een persoon of organisatie, die zich belangeloos heeft ingezet voor het stimuleren van de belangstelling voor monumenten in het algemeen, dan wel voor de eigen locatie. De grote vraag wie de steunpilaar 2023 gaat winnen, wordt kort na de officiële opening van de monumentendag door wethouder Nederveen bekend gemaakt!

Verder zijn er van 13.00 tot ca. 15.00 allerlei activiteiten bij het Iwema Steenhuis, die open zijn voor iedereen. Winkeltjes met ambachten uit vervlogen tijden, een rit met paard en wagen, alles is mogelijk!

Iwema Steenhuis in Niebert

Iwema Steenhuis is rond 1400 gebouwd, door de familie Iwema. Steenhuizen dienden als toevluchtsoord voor de Groningse adel, rijke boeren en grootgrondbezitters. Deze werden in de Middeleeuwen steeds rijker, en daarmee een doelwit. Men wilde een veilige plek om naar toe te kunnen gaan in onrustige tijden. Iwema Steenhuis is het enige overgebleven steenhuis van de ongeveer 160 steenhuizen die ooit in de provincie Groningen stonden. Sinds 1988 is dit steenhuis in het bezit van Het Groninger Landschap.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken