dinsdag, juni 18, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Aan Drentse kant van zandwinplas Amerika alleen zorgen over ganzen

Deel op Facebook

Het plan van K3Delta om de zandwinlocatie bij Amerika (een buurtschap tussen Een en Zevenhuizen) uit te breiden, kan op steun uit de omgeving rekenen. Tientallen omwonenden kwamen vandaag naar een informatiebijeenkomst over de uitbreiding van de zandwinplas en de meesten toonden zich positief. Zorgen die er leven, hebben vooral betrekking op de verkeersveiligheid. 

K3Delta – dat zand wint voor onder andere woningen en de wegenbouw – wil de zandwinning met 30 hectare uitbreiden, waarvan 10 hectare wordt ingericht als een nieuwe natuur. Daarnaast moeten er mogelijkheden zijn voor tiny houses, een mountainbikeroute en misschien zelfs voor een drijvend zonnepark. 

Maar dat is allemaal nog toekomstmuziek, benadrukt Jildert Hijlkema van K3 Delta. “We hebben vandaag al veel vragen gehad over tiny houses, maar het is nog helemaal niet zeker of we dat wel gaan doen”, zegt hij. “In ieder geval hebben we de optie meegenomen in de plannen, zodat we in de toekomst sneller een vergunning rond kunnen krijgen.”

Verkeer

De zandwinplas op de provinciegrens van Drenthe en Groningen is alleen via Zevenhuizen (Gr.) te bereiken. De provinciale N979 kan een stuk veiliger, maar wordt volgens K3Delta niet gevaarlijker als de zandwinplas wordt uitgebreid en langer wordt benut. 

“Er komt geen extra verkeer bij, maar we gaan dus wel langer door”, zei Iwan Reerink van K3Delta hier al eerder over. “We hebben gekeken wat de zandwinplas met de verkeersdruk doet. Wij nemen zo’n 3 procent van het verkeer op de N979 voor onze rekening.”

Ganzen

Waar er aan de Noordenveldse kant van de zandwinplas geen zorgen leven over de verkeersveiligheid, zijn die er wel over ganzen. Volgens een omwonende zijn ganzen dol op de zandwinplas en kan er gesproken worden over een kleine ‘plaag’. “Ze vreten bij ons het gras op en laten uitwerpselen achter.”

De vrees bestaat dat het aantal ganzen met de uitbreiding van de plas zal toenemen. “En daar kun je eigenlijk niets tegen doen”, denkt de omwonende.

Geen zwemgebied

Volgens de Noordenveldse wethouder Robert Meijer (VVD) liggen er kansen bij de zandwinplas. “Vooral op het vlak van recreatie. Amerika is natuurlijk al een recreatiegebied en ik denk dat je dat kunt versterken.”

Dat vinden ook direct aanwonenden. Zij zien de komst van tiny houses wel zitten. “We zijn vooral benieuwd hoe dat later geregeld wordt met toezicht. Nu is er geen toezicht op wie er recreëert en komen sommige mensen zomaar op het terrein”, zegt één van hen. 

Hoewel zwemmen in de zandwinplas niet mag en bovendien gevaarlijk kan zijn vanwege het koude water en onverwachte stromingen, gebeurt het af en toe toch. “Dat moet goed beheerst worden”, vindt een aanwonende. “Je wil niet weten wat we nu soms al aantreffen rondom de plas aan rotzooi.” 

K3Delta heeft met de eigenaar van het Ronostrand (de recreatieplas even verderop) een afspraak dat de oude zandwinplas geen dienst gaat doen als zwemplas. “We willen geen concurrent worden”, zegt Reerink. 

Van nationaal belang

Hijlkema denkt dat het realistisch is om eind 2023 te beginnen met de uitbreiding van de plas. Voor K3Delta is de zandwinplas bij Amerika de enige in Drenthe. En hoewel het straks flink groter wordt, spreekt Hijlkema niet van een grote plas. “Voor ons valt dat mee. We hebben wel grotere plassen.” 

Volgens Hijlkema is de zandwinplas bij Amerika een ‘stabiele zandwinkel’ te noemen. “De vraag naar dit zand zal er nog jaren zijn”, denkt hij. “In de Nationale Omgevingsvisie staat zelfs dat zand van nationaal belang is.”

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken