Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Begrip en zorgen over komst en begeleiding statushouders in Norg

Deel op Facebook

Omwonenden van de boerderij aan de Zandvoort in Norg, waar deze zomer zeven jonge statushouders moeten komen, zijn niet op voorhand tegen hun komst. Wél leven er zorgen over begeleiding van de jongeren.

Dat bleek vanavond op een informatieavond in multifunctioneel centrum De Brinkhof. Zo’n 40 omwonenden stelden vragen aan de gemeente Noordenveld, Pit-hulpverlening en Stichting Nidos. Laatstgenoemde stichting vraagt voogdij aan voor minderjarige asielzoekers die naar Nederland komen. Pit-hulpverlening is gespecialiseerd in begeleid wonen voor jongeren in een kleine woonvorm.

Bereikbaarheidsdienst

De komst van de zeven jonge statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning), gaat gepaard met 90 begeleide uren per week. Die uren zijn voornamelijk overdag. Enkele buurtbewoners zien het liefst dat er in de beginperiode 24 uur per dag begeleiding aanwezig is, maar dat is volgens Pit, Nidos en de gemeente Noordenveld niet haalbaar.

Er komt wel een bereikbaarheidsdienst, waar op ieder moment van de dag contact mee kan worden opgenomen. Een begeleider kan er dan ‘binnen een half uur of veertig minuten zijn’.

‘Best intens’

In de boerderij aan de Zandvoort in Norg wonen ook andere mensen. Enkele bewoners voelen zich overvallen door de komst van de statushouders.

Een hoogzwangere bewoonster laat weten uit Amsterdam naar Drenthe te zijn gekomen voor haar rust. “Nu wordt de boerderij omgetoverd tot een opvang en moeten we de tuin met hen delen. Ik vind het best intens dat zij onder één dak met ons komen te leven.”

‘Meer begeleiding’

Over wie er precies in de boerderij komen wonen, is nog deels onduidelijk. Behalve dat het jongens tussen de 15 en 18 jaar zijn. Als ze 18 zijn mogen ze op zoek naar vervangende woonruimte, met een uitloop tot hun 21ste.

Juist die jonge leeftijd levert extra zorgen op bij sommige buurtbewoners. “Jongens van die leeftijd zijn nog kind. Die kunnen niet voor zichzelf zorgen”, laat één van hen weten. Hij pleit dan ook voor extra begeleiding.

Contract voor vijf jaar

De begeleider van Stichting Nidos, die niet met zijn naam in de media wenst te verschijnen, gaat ervan uit dat een kleine woonvorm in een dorp als Norg goed moet zijn voor de jongeren. “Vaak willen zij naar grote steden als Rotterdam of Amsterdam, terwijl ze in een kleinere gemeenschap het vaak beter hebben.”

Hij wil een ontmoeting regelen tussen buurtbewoners en de statushouders. Daarnaast geeft hij aan dat er constant wordt gekeken naar wie er in de woonvorm past. “Wanneer iemand geen goede match blijkt te zijn, gaan we op zoek naar een andere locatie voor diegene.”

Met de verhuurder – die vanavond niet aanwezig was – is een contract voor vijf jaar afgesloten. Ergens deze zomer moeten de jongeren hun intrek nemen in de boerderij.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in