Gewapend met wandelstok dirigeert Dick Nijssen (83) een grote, rode vrachtwagen met zijn naam erop naar een onopvallende bunker in hartje Norg. De voorzitter van stichting Holland-Oekraïne kijkt tevreden toe hoe trailer wordt volgestopt met 33 pallets Drents drinkwater.
Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) was al even op zoek naar een goed adres om zo’n 76.000 liter water aan kwijt te kunnen. “We hebben gekeken naar hulporganisaties voor Oekraïne uit de regio, maar dit bleek een te grote klus voor hen”, zegt woordvoerder Andries Ophof. Via de stichting van Nijssen lukt het nu alsnog om voor de tweede keer water vanuit Drenthe naar Oekraïne te vervoeren.
Te gevaarlijk
Nijssen zit zijn hele leven al in de transportwereld en is sinds de jaren ’90 betrokken bij transporten van hulpgoederen aan Oekraïne. Bedden, kleding, medische apparatuur en dus ook water: via zijn stichting wordt het allemaal naar Oost-Europa gebracht.
Zelf gaat de transportveteraan ook mee, al rijdt hij niet verder dan de Oekraïense grens. “Ik vind het toch te gevaarlijk want als het aan Poetin ligt, gaat hij overal schieten. Dat wil ik niet en ik wil mijn co-chauffeur ook niet in gevaar brengen.”
Daarom laadt hij de vracht aan de grens over in kleinere wagens. Oekraïense chauffeurs rijden er dan mee door. “Zodat de mensen die het nodig hebben, ervan kunnen genieten”, besluit Nijssen.
Niks mis mee
Het water waarmee Nijssen en de zijnen richting het oosten zullen vertrekken, loopt tegen zijn houdbaarheidsdatum. De WMD heeft het al jaren opgeslagen in een gekoelde bunker in Norg, waarvan omwonenden vaak niet eens het bestaan af weten. “Misschien zouden we eens een bordje moeten ophangen met ons logo erop”, denkt Ophof daarom hardop.
Met het water is overigens niks mis, benadrukt hij. “Maar we zijn bij wet verplicht om het na verloop van tijd te vernietigen, als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Dat vinden we zonde en dus gingen we op zoek naar een ander doel voor het water. Toen kwamen we met deze stichting in contact.”
Altijd water
Het water is bestemd voor Tsjerkasy, een stad net onder Kiev. Daar is een militair ziekenhuis. “Verder gaat een deel naar het front”, weet Ophof te melden. “En er gaat nog wat naar andere projecten in de buurt.”
Zo wordt er met water dat afgeschreven zou worden, toch nog iets gedaan. En er blijft nog genoeg Drents water over in het geval van een calamiteit. “We hebben in Emmer-Compascuum eenzelfde soort bunker”, zegt Ophof. “Die is nog vol. En deze wordt binnenkort weer gevuld. Er is dus altijd water.”
Bron: RTV Drenthe het origineel leest u hier