zaterdag, juli 20, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Drukste weg van Noordenveld moet wachten op herinrichting: ‘Kinderen zijn hier vogelvrij’

Deel op Facebook

Bewoners van de Nieuweweg in Roden vinden het onbegrijpelijk dat de herinrichting van de straat voorlopig niet wordt uitgevoerd. De gemeente Noordenveld heeft op dit moment geen geld voor de aanpak van de weg.

Deze week werden betrokkenen door de gemeente hiervan op de hoogte gesteld. Dat leidt tot verbazing, aangezien de plannen voor de herinrichting van de straat bijna klaar zijn. In februari van dit jaar werden de eerste ideeën voor de herinrichting gepresenteerd op het gemeentehuis.

9.000 auto’s

Joop Posthumus baalt flink dat die plannen nu de ijskast in gaan. “Deze weg staat in de top vijf gevaarlijkste wegen van Noordenveld en het is de drukste van de gemeente”, zegt hij. “Per dag komen er – blijkt uit cijfers van de gemeente – 9.000 auto’s langs. Bij een meting scheurde hier iemand met 112 kilometer per uur langs. Het is gewoon gevaarlijk.”

Dat de weg onveilig is, is op het Roner gemeentehuis bekend. Verantwoordelijk wethouder Robert Meijer (VVD) woont zelf nota bene aan de Nieuweweg. Hij begrijpt de frustratie van zijn buurman. “Het is niet dat we de plannen gaan schrappen, maar we doen het nu even niet.”

Kapitaalsvernietiging

Daar ligt een financiële reden aan ten grondslag. “De situatie zoals die nu is, dwingt ons tot het maken van keuzes”, zegt Meijer. In de perspectiefnota van de gemeente staat een lijst met zo’n dertig projecten die ‘on hold’ komen te staan. Daarbij gaat het onder meer om geld voor het opknappen van het Speelgoedmuseum, de aanpak van de Oosterduinen in Norg en dus de Nieuweweg.

Bart Spandaw, ook woonachtig aan de Nieuweweg, vindt dat moeilijk uit te leggen. “Natuurlijk moet je keuzes maken maar als je dit uitstelt, spreek je wat mij betreft van kapitaalsvernietiging. Er is al veel geld in onderzoek gestoken, het plan ligt er al: waarom ga je hier dan niet mee door?”

Noodzaak

Wethouder Meijer zegt dat de ongevallencijfers aan de Nieuweweg ‘op zich meevallen’. “Dat neem je mee in de afweging.” De aanpak van de Zevenhuisterweg – in het naburige Nieuw-Roden – gaat wél volgens planning door. “Daar staat een ander type investering tegenover”, zegt Meijer. “Aan de Nieuweweg gaat het om een herinrichting van de straat, in Nieuw-Roden gaat het om nieuwe maatregelen. Bovendien is er in het geval van de Nieuweweg nog geen aannemer gevonden.”

Meijer benadrukt dat er van afstel geen uitstel komt. “Vinden wij eerder geld, dan kan het zo zijn dat we in het najaar besluiten verder te gaan met de herinrichting van de Nieuweweg. We zien zeker de noodzaak om de weg aan te pakken.”

Vogelvrij

Posthumus is er ondertussen goed klaar mee. “Als straks de nieuwe woonwijk in Roden-Zuid is volgebouwd, wordt het hier alleen maar drukker. De gemeente kan niet met de handen in de zakken blijven toekijken. Ook met beperkte middelen moet je wat kunnen doen, maar zelfs handhaving blijkt niet mogelijk. Begin op z’n minst met het plaatsen van 30 kilometer per uur borden.”

Dat vindt Spandaw ook. “Dit is een weg waar kinderen van basisscholen De Rank en De Marke dagelijks langsfietsen, je moet hier iets aan doen.” Posthumus vult aan: “Noordenveld wil de meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland zijn, maar kinderen die hier fietsen zijn vogelvrij.”

Wethouder Meijer zegt dat de gemeente niet bevoegd is een weg ‘zomaar’ aan te wijzen als 30 kilometerzone. “Dat geldt ook voor het aanleggen van bijvoorbeeld een zebrapad. Zo eenvoudig gaat dat niet.”

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken