donderdag, mei 30, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

‘Gymzaal van de toekomst’ in Roden nog voor zomervakantie klaar

Deel op Facebook

Leerlingen van twee scholen in Roden krijgen na de zomervakantie voor het eerst gymles in een beweegbox. De bouwers bereikten deze week het hoogste punt van de ‘gymzaal van de toekomst’.

Het gebouw komt op het terrein van middelbare school de Ronerborg, maar ook leerlingen van praktijkschool de Esborg zullen er gebruik van gaan maken.

Nieuwe gymzaal is nodig

Glimmend van trots tuurt afdelingsdirecteur Sjoerd Lauwes naar de witte stalen constructie pal voor ‘zijn’ middelbare school de Ronerborg. “We zijn hier al zo lang mee bezig. Dan is dit echt een moment om te vieren.”

De oude gymzaal op het Nijlandspark is al jaren aan vervanging toe, maar de gemeente Noordenveld had simpelweg het geld niet om een nieuwe sporthal neer te zetten.

Tot in 2020 een sporthal aan de Kamplaan in het dorp afbrandde. Het geld van de verzekering investeert de gemeente nu in de beweegbox.

Gymzaal van de toekomst

De beweegbox wordt 16 bij 16 meter groot, een stuk kleiner dan een traditionele rechthoekige gymzaal. Binnen kunnen de leerlingen zich uitleven op klimrekken en trampolines, maar ook met een videomuur en spiegelwand.

De focus tijdens de gymles komt in de nieuwe gymzaal minder te liggen op competitie en meer op bewegen. Dat past volgens Lauwes beter bij de huidige beweegbehoefte van kinderen.

‘Kinderen komen zelf in beweging’

“Het gaat straks niet meer om wie het beste kan volleyballen of basketballen, maar meer om het op een leuke manier in beweging krijgen van kinderen.”

“Op plekken in Nederland waar al beweegboxen zijn, zie je dat het werkt. Kinderen die normaal gesproken minder actief deelnemen aan de gymles komen nu zelf in beweging.”

Klein maar fijn

In plaats van een volleybalwedstrijd op groot veld, gaan de kinderen in kleinere groepjes aan de slag. “Zoals in teams zoveel mogelijk punten scoren door met een bal naar de videowand te gooien”, zegt Berry ten Pas, één van de initiatiefnemers van de beweegbox.

Gymdocenten kunnen volgens hem in de vierkante beweegbox ook gemakkelijker toezicht houden dan in een ouderwetse rechthoekige gymzaal.

Voor de zomer klaar

Bouwbedrijf De Groot Vroomshoop verwacht dat de nieuwe gymzaal nog voor de zomervakantie klaar is. Volgend schooljaar kunnen de kinderen er voor het eerst sporten.

Lees het artikel hier terug bij RTV Drenthe

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken