dinsdag, juni 18, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Hart op Dreef Roden verder als Old Stars: ‘We blijven doen wat we altijd doen’

Deel op Facebook

Na 42 jaar gaat Hart op Dreef Roden verder onder de naam Old Stars. Daarmee gaat de sportvereniging die ooit werd opgericht voor revaliderende hartpatiënten een nieuwe fase in.

Het begon in 1982 met een advertentie in de lokale Leekster Courant. Jan Scheepstra – toen 41 jaar – had een hartinfarct gehad en wilde met lotgenoten sporten, om het lijf te onderhouden. “Er kwamen zeven man op af”, zegt hij. “Later hadden we er veertig.”

Destijds werden hartpatiënten veel sneller afgekeurd. Het gros kwam thuis te zitten, al vormde Jan een uitzondering. “Ik heb nog tot mijn 62ste gewerkt”, zegt hij. Het wekelijkse sporten heeft hem hierbij geholpen, denkt hij. “Ik voel me nog net als toen, hoewel ik natuurlijk een dagje ouder ben geworden. Maar ik mag niet klagen en dat uitsluitend door het sporten. Dat zegt de huisarts ook!”

Iedereen welkom

De 84-jarige Theo Troe zit al jaren bij Hart op Dreef en beheert de kas van de vereniging. Nu hartpatiënten allang niet meer zomaar afgekeurd worden voor werk, loopt het ledenaantal terug. “Daarom zijn we twee jaar geleden een andere weg ingeslagen. Iedereen boven de zestig kan zich bij ons melden. Of je nu revalideert van een knieoperatie of gewoon wil sporten.”

Toch kan de vereniging leden goed gebruiken. “We hebben nu zo’n dertig leden”, zegt Troe. “Maar voor de financiën zou het mooi zijn om daar nog tien à vijftien leden aan toe te voegen. Ook zodat we iedere week minstens dertig sporters hebben. Dan kun je de verschillende sporten met goede groepjes doen.”

Heilig

De wekelijkse bijeenkomst is veel meer dan alleen sporten. Het heeft ook een grote sociale functie. “De vrijdag is wel heilig”, bevestigt Troe. “Naast de vrijdagochtend is er een wandelclubje opgezet en organiseren we nog wat andere activiteiten.”

Om die te blijven ontplooien, ondersteunt ook het Oranjefonds de vereniging. “Met dat geld kunnen we bijvoorbeeld een uitstapje maken om wat met elkaar te eten of te gaan bowlen.”

De nieuwe naam betekent een nieuwe fase, maar in feite gaat er niets veranderen voor de sportende ouderen. “We blijven doen wat we altijd doen”, besluit Troe.

Kijk voor een videoreportage op de site van RTV Drenthe.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken