Gevangenis Esserheem in Veenhuizen is donderdag 14 september het decor voor een bijzonder evenement. Voor de zevende keer wordt dan het internationaal voetbaltoernooi ‘Football Works!’ gehouden dat in het teken staat van de re-integratie en arbeidstoeleiding van (ex-)gedetineerden. Onder andere FC De Rebellen met bekende oud-profs als Royston Drenthe, John van Loen en Ruben Schaken doet mee. Het evenement kent bovendien één nieuw onderdeel: een vistoernooi.
Aan het toernooi doen veertien teams mee, waaronder enkele gedetineerdenteams. Het gaat om gevangenissen die samenwerken met (betaald) voetbalclubs: PI Veenhuizen (samenwerking met FC Emmen), PI Nieuwegein (FC Utrecht), PI Dordrecht (FC Dordrecht), PI Alphen aan den Rijn (ADO Den Haag), PI Krimpen aan den IJssel (Stichting Goal, Jeff Stans), PI Almelo (Heracles Almelo) en PI Lelystad (StreetKings). De maatschappelijk georiënteerde teams van Bayer 04 Leverkusen (Duitsland), Bohemians Dublin FC (Ierland), Southampton FC (Engeland), Vålerenga IF Oslo (Noorwegen) en de Servische gevangenis Sremska Mitrovica zorgen voor de buitenlandse inbreng.
Nieuw dit jaar is dat ook Sportvisserij Nederland aangehaakt bij het sportieve evenement binnen de gevangenismuren. De landelijke hengelsportbond heeft sinds twee jaar een samenwerkingsverband met penitentiaire inrichting Veenhuizen. Tussen de voetbalwedstrijden door van dit internationale toernooi wordt door de deelnemende teams een hengeltje uitgegooid tijdens een viswedstrijd.
Voetballer Pelle van Amersfoort (SC Heerenveen) is als ambassadeur van Sportvisserij Nederland aanwezig in Veenhuizen. “Mooi dat de hengelsport nadrukkelijk onder de aandacht wordt gebracht binnen de gevangenismuren. Vissen geeft rust en ontspanning en is een sociale activiteit. Met het visprogramma kunnen gevangenen vaardigheden ontwikkelen die nuttig zijn tijdens en na detentie.” De samenwerking tussen PI Veenhuizen en Sportvisserij Nederland gaat overigens verder dan alleen maar het vissen zelf. Van Amersfoort: “Gedetineerden leren visvaardigheden, verantwoord omgaan met dier en natuur en worden opgeleid tot viscoach. In de viscommissie doen ze organisatorische en bestuurlijke ervaring op die ze straks buiten de gevangenis kunnen inzetten. Heel waardevol.”
Naast voetbal en vissen heeft het Football Works! toernooi een uitgebreid randprogramma, allemaal rond het thema sport en re-integratie en rehabilitatie. Zo is er een workshop van de Engelse professor Haydn Morgan over de effecten van sport tijdens detentie en verzorgt de wereldberoemde straatvoetballer Edward van Gils, tevens ambassadeur van DJI, de lezing ‘De bal was mijn redding’.
Marie-Anne de Groot, vestigingsdirecteur van PI Veenhuizen is er trots op dat haar inrichting voor de tweede maal gastheer mag zijn van dit bijzondere evenement: “Sport verbroedert, sport activeert en sport verbindt mensen met elkaar. Voor de deelnemende gedetineerden is het een beloning voor goed gedrag en een stimulans om te blijven werken aan een succesvolle resocialisatie. Dat is iets waar we ons als gevangenis elke dag voor inzetten. Hierbij kan sport een belangrijke rol spelen. Het kan zelfs het verschil maken tussen een leven met of zonder criminaliteit.”