Noordenveld moet voor 1 januari 2026 294 extra plekken voor vluchtelingen weten te vinden in de eigen gemeente. Vanavond vergaderde de lokale raad over deze immense puzzel.
Momenteel vangt Noordenveld 43 minderjarige vluchtelingen op en daar bovenop nog eens 209 Oekraïeners. Volgens de Spreidingswet die in Den Haag nog steeds ter tafel ligt, moet Noordenveld binnen anderhalf jaar 143 plekken realiseren voor mensen die nu bijvoorbeeld in Ter Apel worden opgevangen. Daarnaast moeten er nog 151 extra plekken voor Oekraïeners worden gevonden.
Onverminderd groot probleem
Dat laatste is geen verplichting vanuit het Rijk. “We zijn het tenminste niet verplicht”, aldus verantwoordelijk wethouder Alex Wekema (PvdA/GroenLinks). “Maar aangezien Nederland doorgaat met de opvang van Oekraïense vluchtelingen, dragen wij ook ons steentje bij. Dan kom je op deze aantallen.”
Aangezien de vraag naar opvang van Oekraïense vluchtelingen onverminderd groot is en de oorlog met Rusland nog niet ten einde, vindt de gemeente Noordenveld dat er plek moet worden gevonden om die mensen op te vangen. Nu gebeurt dat onder meer op camping Molenduin in Norg en de oude gemeentewerf in Roden.
Al eerder azc in Roden
Over de noodzaak van het opvangen van vluchtelingen bestaat binnen de Noordenveldse raad geen discussie. Wél over de manier waarop zij moeten worden opgevangen. Want kiest Noordenveld voor meerdere kleine locaties, of gaat het – de gemeente Tynaarlo indachtig – voor één grotere opvanglocatie?
Wethouder Wekema is duidelijk: “Een grotere opvang is makkelijker. Bij een grote locatie kun je eenvoudiger een schooltje kwijt. Denk daarbij aan het azc aan de Hullenweg in Roden, dat in 2004 zijn deuren sloot. Dat was een grotere locatie met een school. Bij kleine locaties kan dat minder goed of misschien zelfs niet.”
Roden, Peize of Norg
Toch hebben kleinere locaties de voorkeur, bleek uit een rondgang langs de fracties vanavond. “Bij grotere locaties haal je problemen binnen”, meent Gerard Willenborg (CDA). “Er zitten veel mensen met onderlinge verschillen. Voor die problemen moeten we onze ogen niet sluiten.”
Armein Sikkenga (Gemeentebelangen) ziet het liefst ook kleinere locaties. “En dan het liefst in de grote kernen van de gemeente, dus Roden, Peize of Norg. Ook omdat de opening van een locatie meer impact heeft op een kleiner dorp.”
Minder dan een jaar
Op 1 november moet de provincie Drenthe een puzzel aanleveren bij het Rijk. Voor die tijd moet de provincie dan ook weten of alle twaalf Drentse gemeenten zich kunnen vinden in de voorgestelde aantallen vluchtelingen die ze moeten opvangen.
De gemeente Noordenveld gaat akkoord met de uitdaging om binnen anderhalf jaar 294 extra vluchtelingen te huisvesten. De vraag is alleen: waar en hoe? Voor 1 juli 2025 moet daar een antwoord op gevonden zijn.
Valse verwachtingen
Tineke Nieboer (Lijst Groen Noordenveld) opperde nog een ‘bewonersconsultatie’ op te zetten om inwoners actief mee te laten denken over asielopvang in de gemeente. Hoewel ook de andere fracties de inwoners van Noordenveld mee willen laten denken, hield men wat slagen om de arm.
“We hebben een opgave vanuit het Rijk en die willen we halen”, sprak Bertus Jan Epema (PvdA/GroenLinks). “Dus we willen zeker inwoners op tijd meenemen, maar moeten geen valse verwachtingen wekken. Deze aantallen moeten we halen.”