woensdag, februari 28, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Naamloze nieuwe bieb van Roden moet kleine versie van Groninger Forum worden

Deel op Facebook

Veel meer nog dan een plek waar je boeken kunt lenen, wordt de bibliotheek in Roden een plek waar de gehele ‘Roder samenleving’ samen kan komen. Wethouder Alex Wekema (PvdA/GroenLinks) durft bij het startschot van de verbouwing zelfs te spreken van een kleinere versie van het Groninger Forum. 

Een openbaar toilet, een koffietentje met een goede barista en een verzamelplaats voor alles wat cultureel Noordenveld te bieden heeft. De nieuwe bibliotheek, die in september van dit jaar klaar moet zijn, wekt hoge verwachtingen. 

Niet in de laatste plaats door wethouder Wekema, die de vergelijking met het Groninger Forum aandurft. “Dat gevoel krijg ik bij het zien van de plannen. Maar wat zij doen in dat hoge gebouw, gebeurt hier straks op één etage.” 

Bieb wordt hub

De bibliotheek in Roden wordt een ‘hub’. “Dat is een plein waar je van het ene vervoersmiddel op het andere overstapt, maar waarbij je wordt uitgenodigd om meer te doen dan alleen overstappen of wachten”, zegt Yolanda Timmer van Biblionet. 

In dit geval gaat dus dat samen met de bibliotheek, die voor reizigers een ‘startpunt’ moet zijn om Roden en omgeving verder te ontdekken. Vandaar ook dat culturele instellingen zich er zullen presenteren en dat er informatie over de regio te vinden zal zijn. 

Gedeputeerde Nelleke Vedelaar (PvdA) noemt de hub bij voorbaat al bijzonder. “Omdat er zo veel dingen met elkaar worden verbonden. De hub wordt echt de bibliotheek van de samenleving.” 

Artikel gaat verder onder de foto. 

De nieuwe ingang van de bieb komt aan de kant van het busstation.

Metamorfose

De bieb, die volgens Timmer nu al veel meer is dan alleen een plek waar je boeken kan halen, ondergaat straks een metamorfose. Zo komt de ingang aan de kant van het busstation te liggen, waar ook een terras moet verschijnen.

Dat betekent wel dat vanaf het voorjaar tot aan de opening in september, de bibliotheek aan de Heerestraat dicht gaat. “We zullen tijdelijk ergens anders in Roden een bieb inrichten. Daarbij gaat het echt om het lenen van boeken. Voor andere activiteiten, zoals ons succesvolle breicafé, kijken we nog naar een locatie. Sommige activiteiten zullen tijdelijk stoppen.”

Nieuwe naam

Een nieuwe naam voor de ‘bibliotheekhub’ is er nog niet. Inwoners van de gemeente Noordenveld wordt gevraagd daarover na te denken. Binnenkort zal er een prijsvraag worden uitgeschreven.

Hoeveel de verbouwing exact gaat kosten, durft Yolanda Timmer nog niet te zeggen. “We zijn de laatste puntjes op de i aan het zetten, maar het bedrag zal rond de 1 miljoen euro liggen.”

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken