Bij natuurgebied Noordsche Veld in Peest zijn in de afgelopen jaren zo’n 650 Neanderthalervondsten gedaan. Het gaat onder meer om vuistbijlen, schaven en messen. De bijzondere vindplaats was bij de onderzoekers al langer bekend, maar werd geheim gehouden. Vandaag maakt de provincie bekend dat de exacte locatie niet langer geheim is en dat er meer onderzoek komt. Volgens de provincie maken de bijzondere vondsten het perceel bij Peest tot de grootste oppervlaktevindplaats van Neanderthaler-artefacten in Noord-Nederland. Ook vonden de onderzoekers op het perceel meer vuistbijlen dan in heel Noord-Nederland bij elkaar.
Vuistbijl van Peest
Begin jaren ’90 werd op deze plek een vuistbijl gevonden. De steen staat in de boeken bekend als de ‘vuistbijl van Peest.’ Deze vuistbijl was de aanleiding voor veldverkenningen in 2007, waarbij onder leiding van Neanderthaler-expert Marcel Niekus de vindplaats werd ontdekt waar in de jaren daarna vele vondsten zijn gedaan. In 2011 werden er putten gegraven waarbij bijna 300 Neanderthaler-stukken zijn opgegraven. In 2014 is een tweede concentratie van Neanderthaler-artefacten ontdekt. Hier vonden de onderzoekers vooral afvalstukken van Neanderthalers die zo’n 50.000 jaar geleden stenen bewerkten. Een derde concentratie is gevonden langs de oostelijke rand van de akker.
Akker gekocht
De provincie Drenthe heeft de grond waarin deze vondsten zijn gedaan inmiddels aangekocht. De akker zal worden omgevormd tot natuur. Voordat deze werkzaamheden beginnen, wordt eerst nieuw archeologisch onderzoek gedaan. Volgens de provincie en de archeologen is de vindplaats bij Peest erg bijzonder door de grote hoeveelheid vondsten, omdat Neanderthalerwerktuigen bijna altijd als losse vondsten worden gedaan en daardoor weinig context geven.