woensdag, juli 24, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Nieuw grondstoffencentrum stap dichterbij: meer hergebruik, minder betalen

dfhdhgh
Deel op Facebook

Met de start van de opbouw van het grondstoffencentrum aan de Ekkelkamp in Roden komt de nieuwe locatie voor het brengen van grof (huishoudelijk) afval een stap dichterbij. Voor inwoners van de gemeente Noordenveld veranderen in de toekomst de nodige zaken. Zij worden gestimuleerd om meer te scheiden, maar kunnen tegelijkertijd meer soorten afval gratis inleveren.

De gemeente Noordenveld wil afval in de toekomst zo veel mogelijk gescheiden, als zogenaamde monostromen, ontvangen. Op die manier kunnen meer grondstoffen hergebruikt worden. Om dit te bereiken, is het van belang om inwoners een laagdrempelige manier van afvalscheiding te bieden. Het aantal afvalstromen wordt flink uitgebreid en gaat van 25 op het huidige brengstation naar ruim vijftig op het nieuwe grondstoffencentrum. De gemeente neemt zo veel mogelijk afvalstromen gratis in, mits deze goed gescheiden – als monostromen – worden aangeboden.

Herbruikbare grondstoffen

Het beleid op het nieuwe grondstoffencentrum wordt in lijn met wat de gemeente wil bereiken: het inzamelen van zo veel mogelijk herbruikbare grondstoffen en zo weinig mogelijk reststromen. Hergebruik is van groot belang, omdat grondstoffen wereldwijd schaarser worden. Daarnaast wordt met hergebruik de uitstoot van CO2 gereduceerd. Het beleid past in de VANG-doelstelling (‘Van afval naar grondstof’) vanuit het Rijk om tot een 100 procent circulaire economie te komen in 2050. De gemeente Noordenveld zet met de realisatie van het grondstoffencentrum een belangrijke stap in die richting.

Reststromen

Op het grondstoffencentrum worden zo weinig mogelijk reststromen ingezameld, zoals grof huishoudelijk restafval of verbouwingsafval. Inwoners zullen voor deze afvalstromen nog wel moeten betalen. In het kader van het nieuwe beleid worden de tarieven op het grondstoffencentrum aangepast.

Wens van de inwoner

Wethouder Alex Wekema vertelt dat het nieuwe inzamelbeleid in lijn is met de wensen van de inwoners: “Onze inwoners hebben vorig jaar in het bewonersonderzoek over afvalinzameling aangegeven dat ze het liefst een zo hoog mogelijke scheiding van afvalstromen zien. Op het grondstoffencentrum ontvangen we daarom graag zo divers en zo zuiver mogelijke grondstoffen. Het grondstoffencentrum wordt daar ook op ingericht. Het moet helder zijn dat straks bijna alle afvalstromen gratis zijn en er slechts een paar betaalde fracties overblijven.”

Nieuwe mijlpaal

De start van de opbouw van het grondstoffencentrum is een nieuwe mijpaal in het project waarin een nieuwe gemeentewerf en een nieuw grondstoffencentrum worden gebouwd aan de Ekkelkamp. De bouw van de gemeentewerf ging in oktober 2022 van start en is inmiddels grotendeels klaar. Aan de overzijde van de Ekkelkamp wordt daarnaast nog gewerkt aan het werfterrein en een parkeerterrein.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken