zaterdag, juli 27, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Noordenvelders binden strijd aan met eigen gemeente: ‘Zaken gaan structureel fout’

Deel op Facebook

Inwoners van Noordenveld bundelen hun krachten in een strijd tegen de gemeente. In meerdere zaken menen zij geconfronteerd te zijn met ‘onbehoorlijk bestuur’ en wantrouwen vanuit het gemeentehuis. Oppositiepartij Lijst Groen Noordenveld speelt een duidelijke rol in het samenbrengen van ontevreden inwoners.

Woensdag 1 mei 2024. Op deze eerste écht warme dag van het jaar klitten pakweg dertig inwoners samen in De Zwerfsteen bij Roderesch. Het is niet verwonderlijk dat juist hier vanavond de algemene ledenvergadering van Lijst Groen Noordenveld wordt gehouden. Sinds zijn oprichting in 2010 is het steevast de grootste oppositiepartij in de Noordenveldse gemeenteraad. En veel van die stemmers komen uit Roderesch, alwaar LGN iedere gemeentelijke verkiezingen met overmacht wint.

Lastig

Deze avond is maar een klein deel van de aanwezigen ook echt lid van LGN. De overgrote meerderheid is ‘slechts inwoner’ van de gemeente. Maar stuk voor stuk zijn het inwoners met een verhaal. Een verhaal over gedoe met de gemeente. Een verhaal over participatie, een gevoel hebben niet serieus te worden genomen of zoals een enkeling durft te zeggen: ‘vriendjespolitiek’.

Of het nou gaat om de bouw van een nieuwe woonwijk in hun buurt, het gedwongen verhuizen van een voetbalclub of de bouw van een illegale schuur: deze inwoners tekenden bezwaar aan en kwamen al vrij snel overhoop te liggen met de gemeente Noordenveld, die volgens de aanwezigen de inwoners daarna als ‘lastig’ of ‘vervelend’ zijn gaan ervaren.

‘Stap maar naar de rechter’

In dat opzicht past het uitstekend dat die lastige inwoners vandaag naar de bosrijke groepsaccommodatie in Roderesch zijn gekomen. Want ook LGN wordt al ruim 14 jaar als ‘lastig’ gezien door de overige partijen, meent bijvoorbeeld plaatsvervangend commissielid Rieks Perdok. “Andere partijen doen graag overkomen dat LGN overal tegen is”, zegt hij. “Terwijl als je kijkt naar de voorstellen wij vaker vóór zijn dan tegen. Maar omdat we toch vaak net anders tegen de materie aankijken, ontstaat dat beeld.”

LGN kenmerkt zich in de Noordenveldse gemeenteraad als een betrokken partij die zijn deuren wagenwijd open heeft voor mensen die in clinch liggen met de gemeente. Zo werd ook Simon de Weerd uit Roden betrokken bij de partij. “Ik hou mij in het dagelijks leven druk bezig met het milieu”, zegt hij. Het is EEN van de redenen dat hij zich bij Lijst Groen Noordenveld heeft aangesloten. “Maar dat komt ook omdat LGN niet kijkt naar het gewin maar naar de letter van de wet, als het aankomt op lopende zaken in de gemeente. Dat vind ik ontbreken bij andere partijen.”

De Weerd is daarnaast fel tegenstander tegen woningbouw aan de Noordkant van Roden (Maatlanden/Zulthe), praktisch in zijn achtertuin. “Daar zie ik iets gebeuren wat exemplarisch is voor deze gemeente. Praten met de politiek mag, maar er wordt niet geluisterd. Een oplossing wordt niet aangedragen en dan wordt er gezegd: stap maar naar de rechter.”

Meerstappenplan

De Weerd verwijt de gemeente niet open te communiceren naar inwoners. “Als er dan tegenstand komt tegen plannen van de gemeente, dan zegt de gemeente niet in te gaan op individuele zaken. Daarom bundelen wij nu allerlei lopende zaken in de gemeente en kijken we waar de overeenkomsten liggen. En geloof me: er zijn best veel overeenkomsten.”

De groep inwoners wil nu eerst een signaal afgeven. Over het vervolg van dit ‘proces’ laat De Weerd zich nu nog niet uit. “We hebben een meerstappenplan met diverse opties’, zegt hij. “We blijven met z’n allen aan de slag gaan. Als enkeling kom je bij deze gemeente niet verder.”

Grote woorden

Wethouder Jos Darwinkel (Gemeentebelangen) heeft – samen met collega Robert Meijer (VVD) – ruimtelijke ordening in zijn portefeuille. In die hoedanigheid is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Maatlanden/Zulthe in Roden. Hij vindt dat de inwoners die hun krachten bundelen ‘grote woorden gebruiken’. “Als je het hebt over willekeur en onbehoorlijk bestuur, dan bezig je termen waarin ik mij niet herken.”

Dat veel inwoners die zich aansluiten bij deze groep bovendien anoniem wenst te blijven, vindt hij ook lastig. “Ik hoor graag over wie we het hebben en vind het nu lastig te reageren op mensen die hun naam niet willen geven”, zegt Darwinkel. “We proberen juist met mensen in gesprek te gaan, maar stellen als gemeente het algemeen belang boven het individueel belang.”

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken