zaterdag, juli 20, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe

Noordenvelders hebben gesproken: 19 nieuwe woningen in hartje Roden

Deel op Facebook

Twee weken lang konden Noordenvelders stemmen op hun favoriete ontwerp voor woningbouwplannen in hartje Roden. Op de hoek van de Kanaalstraat en Wilhelminastraat zal ‘Ons thuis in Roden’ binnen nu en twee jaar moeten zijn gerealiseerd.

Het idee om inwoners de laatste stem te geven over de invulling van de prominente plek in hartje Roden, kwam van Rik van der Es (Gemeentebelangen). De Roner ziet het als een schoolvoorbeeld van ‘participatie’. “Dus nee, ik zou het geen wedstrijd noemen. Wel een experiment. Soms moet je wat proberen. Dit is een toonaangevende locatie in Roden, dus waarom zouden we inwoners van het dorp en de gemeente dan niet mee laten stemmen?”

Experiment

Mooi en aardig, maar Van der Es en zijn collega-politici zijn toch gekozen om dit soort beslissingen te nemen? “Daar heb je gelijk in, maar het één sluit het ander niet uit. En het is heus niet zo dat we dit bij alle projecten gaan doen, al zal dit vast niet de laatste keer zijn.”

Dat denkt ook wethouder Jos Darwinkel (Gemeentebelangen). Hij spreekt nu al van een ‘geslaagd experiment’. “Ik sluit niet uit dat er een tweede keer komt. We zullen evalueren wat de raad ervan vindt.”

66 procent

Dan naar het winnende ontwerp van de Groningse vastgoedontwikkelaar Extenzo. ‘Ons thuis in Roden’ moet 19 woningen krijgen, in verschillende prijsklassen. De woningen moeten ‘dorps aanvoelen’ en er moet veel ruimte zijn voor groen.

Darwinkel is blij met de winnaar, die uiteindelijk 66 procent van de stemmen kreeg. “568 van de 867 stemmen gingen naar dit ontwerp”, zegt de wethouder, die zelf ook meestemde. “Ik zal niet zeggen waarop.”

2026

Wel laat Darwinkel weten blij te zijn dat er wat gaat gebeuren op deze locatie. “Het werd tijd. Er wordt al meer dan tien jaar over gesproken.”

De planning is om de woningen in 2026 klaar te hebben.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken