Met het onthullen van het naambord door directeur-generaal Wim Saris van de Dienst Justitiële Inrichtingen is vrijdagmiddag 20 september justitiële jeugdinrichting (JJI) De Haven in Veenhuizen officieel geopend. Begin oktober worden de eerste twintig jongeren hier opgesloten en behandeld. Uiteindelijk gaat de locatie, die onderdeel is van penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen, plek bieden aan maximaal zeventig jongeren die op basis van het jeugdstrafrecht gedwongen een tijdje moeten verblijven in de justitiële jeugdinrichting.
“Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de ombouw van de locatie Klein Bankenbosch waar volwassen gedetineerden zaten tot de jeugdinrichting die het nu is”, vertelt Marie-Anne de Groot, vestigingsdirecteur van PI Veenhuizen, waarvan De Haven één van de vier locaties is. “Eind augustus zijn de volwassen gedetineerden verhuisd naar de opnieuw in gebruik genomen gevangenis Groot-Bankenbosch in Veenhuizen. Sindsdien zijn en worden alle ruimten schoongemaakt, geverfd en opnieuw ingericht. Zodat de jongeren hier straks in een schone en nette omgeving kunnen werken aan een verandering van hun leven.”
De jeugdinrichting krijgt plek voor 70 jongens in de leeftijd van 14 tot en met 23 jaar in verschillende regimes: huis van bewaring, nachtdetentie, jeugddetentie en PIJ-maatregel (jeugd-tbs). Naast het uitzitten van de door de rechter opgelegde straf of voorlopige hechtenis wordt er tijdens het verblijf in de jeugdinrichting volop ingezet op pedagogische behandeling en scholing. De jongeren zijn verplicht om vijf dagen in de week onderwijs te volgen.
Portalis, onderdeel van Elker jeugdhulp & onderwijs, is verantwoordelijk voor het onderwijsaanbod in De Haven. Henriëtte Baarveld, directeur van Portalis, benoemde tijdens de opening van de jeugdinrichting het belang van onderwijs. “Kwalitatief goed onderwijs is de sleutel tot volwaardige deelname aan de maatschappij en een mogelijkheid om kansenongelijkheid aan te pakken. Jongeren, waarvoor kansrijk opgroeien niet vanzelfsprekend is, staan op achterstand. Om een achterstand in te halen is een demarrage nodig. Wanneer je aan een volwassene vraagt wie van grote invloed is geweest op hun leven, dan wordt in opmerkelijk veel gevallen een docent genoemd.”
Vestigingsdirecteur Marie-Anne de Groot (PI Veenhuizen) benadrukte tijdens de opening, met een verwijzing naar de naam van de jeugdinrichting, dat deze plek voor de jongeren een veilige haven moet zijn. “Met zorg, opvoeding, onderwijs en behandeling op maat. Dit is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de jongeren en geeft hen een beter perspectief voor de toekomst. We sluiten de jongeren dus op en tegelijkertijd geven we ze een duwtje in de juiste richting. We brengen ze op de juiste koers en in rustiger vaarwater. Hiermee levert JJI De Haven een belangrijke bijdrage aan de veiligheid van de samenleving.”