Onkruid is de gemeente Noordenveld een doorn in het oog. Op sociale media regent het klachten over ongewenst groen, maar een einde van de problemen is nog niet in zicht.
Dat zegt wethouder Robert Meijer (VVD). Als ‘portefeuillehouder beheer’ zegt hij niet te weten wanneer het beheer van de Noordenveldse buitenruimte weer op orde is. “Het onderhoud is nu op het niveau ‘basis’, wat wil zeggen dat we echt alleen het strikt noodzakelijke doen. Je kan het niveau verhogen, maar daar zit een kostenplaatje aan vast. En geld is er momenteel niet.”
Borstelen
Het weer van de afgelopen zomer speelt ook een rol, zegt hij. “Het is makkelijk om daar naar te wijzen, maar het is wel zo. Het was een groeizame zomer; dan weer nat, dan weer zon. Die combinatie maakt dat onkruid flink groeit.”
Om onkruid tegen te gaan, wordt er in de gemeente ‘geborsteld’. “Dat laten we aanbesteden, want dat gebeurt met specialistische machines. We doen het als gemeente dus niet zelf”, zegt Meijer.
Niet trots op straatbeeld
In buurgemeente Tynaarlo werden eerder deze zomer extra borstelmachines ingezet. Dat zou ook in Noordenveld kunnen, maar daar is momenteel het geld niet voor. “Wanneer het weer op orde is? Dat vraag ik me eerlijk gezegd ook af”, bekent Meijer.
En dus zal het overwoekerende groen het Noordenveldse straatbeeld nog wel even bepalen. “Je bent er niet trots op”, zegt de wethouder.
Geen schoffelleuners
Wel breekt Meijer een lans voor de mensen die de openbare ruimte beheren. “Ik lees berichten op sociale media waarin geroepen wordt dat alles twintig jaar geleden beter was”, zegt hij. “Het is een feit dat de mensen die toen in het groen werkten, meer arbeidscapaciteit hadden dan degenen die dat nu doen. Deze mensen moet je beter begeleiden, maar we zijn wel heel blij met ze.”
Het doet de wethouder dan ook veel als hij leest dat het personeel ‘alleen maar wat op hun schoffel leunt’. “Zulke opmerkingen gaan mij aan het hart. Ze doen hun stinkende best binnen de capaciteit die ze hebben.”
Inwoner aan zet?
Een oplossing gloort niet aan de horizon, geeft Meijer toe. Tenzij de gemeenteraad in tijden van financiële malaise opeens extra geld vrijmaakt voor het beheer van de openbare ruimte.
“Misschien”, denkt Meijer hardop, “je kunt soms zelf ook even wat doen. Dat wil niet zeggen dat inwoners verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van onkruid maar als je even wat paardenbloemen weghaalt, doet dat soms al heel wat voor het straatbeeld.”