dinsdag, april 23, 2024
Tip de Redactie
Luister Radio
Luister via deze knop mee.
Kijk TV
Kijk via deze knop mee.
Inhoud bewerken

© 2024 RTV Zulthe


Ontwikkelaars zonnepark Zuidvelde kunnen verder met plannen

Deel op Facebook

Ontwikkelaars van het zonnepark in Zuidvelde mogen doorgaan. De gemeenteraad van Noordenveld gaf gisteravond een ‘verklaring van geen bedenkingen’ af.

Dat deed het een dikke maand later dan verwacht. Op woensdag 1 februari zou de verklaring al worden afgegeven, maar toen besloot de griffier dat er eerst een onderzoek naar partijdigheid van enkele raadsleden en wethouder Kirsten Ipema (Gemeentebelangen) moest plaatsvinden.

Reden daarvoor was hun lidmaatschap van Energiecoöperatie Noordseveld (ECN). Deze partij regelt het ‘lokaal eigendom’ voor twee van de drie ontwikkelaars. In dat lokaal eigendom wordt bepaald hoe de omgeving mee kan profiteren van het zonnepark.

Het onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) zou hebben uitgewezen dat er geen sprake is van belangenverstrengeling. En dus kan het zonnepark met een omvang van 120 hectare, waarvan 35 hectare natuur, doorgaan.

Lokaal eigendom op eigen manier

Lijst Groen Noordenveld, VVD, CDA en Lokaal Noordenveld stemden tegen het plan. Zij vinden de participatie onvoldoende en het bevreemdt hen dat er ‘weinig is gebeurd’ met de 120 ingediende zienswijzen van omwonenden. Ook het lokaal eigendom van Ankehaar Solar is nog niet duidelijk genoeg geregeld, vinden sommige raadsleden.

Ankehaar Solar is een bedrijf van twee broers Janssen. Jannes Janssen zegt dat de participatie juist wél goed is verlopen. “We zijn altijd in gesprek geweest met de omgeving.” De gebroeders Janssen menen door een eigen vorm van lokaal eigendom in te stellen, omwonenden juist meer zeggenschap over het park te geven. Het Kernteam Zuidvelde – groot tegenstander van het zonnepark – toonde zich eerder al positief over deze vorm van lokaal eigendom.

Gerelateerde berichten

Log hier in

Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken
Inhoud bewerken